U bent hier

Onderneming & Arbo
Goede hygiëne voor gezonde werkomgeving

Goede hygiëne voor gezonde werkomgeving

Goede hygiëne helpt verspreiding van bacteriën en virussen tegen te gaan en draagt bij aan het voorkomen van gezondheidsklachten. Dat is te bereiken met professionele schoonmaak en goede voorlichting aan werknemers over hygiëne op de werkplek.

Omdat het niet altijd meteen zichtbaar is dat de omgeving niet hygiënisch is, moet u weten wat de viezigheid veroorzaakt en hoe u dit op het spoor komt. Boosdoeners die kunnen voorkomen op de werkplek zijn bijvoorbeeld plaagdieren (infographic) of biologische agentia: microscopisch kleine levensvormen. Ze zijn met het blote oog niet traceerbaar. Dat is meestal geen probleem, want niet alle micro-organismen zijn schadelijk voor de gezondheid van mensen. Globaal zijn biologische agentia in drie groepen te verdelen: virussen, bacteriën en fungi (schimmels en gisten). Schimmels zijn soms wel met het blote oog waarneembaar. Op bepaalde plaatsen komen biologische agentia meer voor dan op andere. Op deze broedplaatsen kunnen ze zich vaak ongestoord vermenigvuldigen.

Voorlichting geven over hygiëne

Zodra bekend is waar in de organisatie de grootste risico’s liggen, kan de werkgever beleid op maat voeren. Dat begint met het goed schoonhouden van het bedrijfspand (tool) en alle werkplekken (bij voorkeur vaker dan één keer per week). Ok kan het aantal broedplaatsen worden verminderd door papieren handdoeken en schoonmaakdoeken te gebruiken, vaatdoeken regelmatig te vervangen en eten achter het bureau te ontmoedigen. Goede voorlichting aan werknemers over persoonlijke hygiëne (zoals handen wassen) en hygiëne van de werkplek (niet eten aan het bureau en de werkplek extra vaak schoonmaken) is ook belangrijk. Beschrijf de werkprocessen waarbij de hygiëne in gevaar komt zorgvuldig en maak een plan van aanpak om het gevaar te verminderen. Neem grotere gevaren altijd op in de RI&E. Een arbeidshygiënist (artikel) kan helpen met het inventariseren van risico’s of het bepalen van maatregelen.