U bent hier

OR & Medezeggenschap
Arboplatform als informatiepunt gezond en veilig werken

Arboplatform als informatiepunt gezond en veilig werken

De arboprofessional kan in de zoektocht naar de juiste interventies voor gezond en veilig werken behoefte hebben aan advies of kennis over bepaalde aspecten van de arbeidsomstandigheden. Bij het Arboplatform van de Sociaal Economische Raad zijn veel bronnen en hulpmiddelen te vinden. Het Arboplatform vierde onlangs zijn vijfde verjaardag.

Het Arboplatform is een centraal informatiepunt van overheid, vakbonden en werkgeversorganisaties voor iedereen die met arbozorg bezig is. Het biedt informatie en praktische handreikingen voor gezond en veilig werken en voor preventie binnen het arbobeleid. Het Arboplatform organiseert netwerkbijeenkomsten over arbo-oplossingen uit allerlei branches. Deelnemers wisselen er best practices uit en maatregelen om arbeidsrisico’s te beperken. Deze zijn gratis bij te wonen. Op het platform zijn ook allerlei handleidingen te vinden over onder meer de arbocatalogus, fysieke belasting, de bedrijfshulpverlening, de preventiemedewerker en uitzendwerk.

Arbozorg hervormen

Het Arboplatform is opgezet als onderdeel van de Sociaal Economische Raad (SER). Om gezonde en veilige arbeidsomstandigheden (artikel) te bereiken brengt de SER regelmatig adviezen uit aan de regering. Bijvoorbeeld over werken met gevaarlijke stoffen en de toekomst van hybride werken. In 2023 publiceerde de SER het advies ‘Naar een werkend arbostelsel voor iedereen – Arbovisie 2040 deel I’ met een toekomstvisie voor de komende decennia. Voor de uitvoering ervan gaat de SER samenwerken met ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Er staan voorstellen in om de arbozorg in Nederland te hervormen zodat de prikkel om te werken aan gezonde en veilige arbeidsomstandigheden sterker wordt.