U bent hier

Onderneming & Personeel
De TRA: risico’s inventariseren per taak

De TRA: risico’s inventariseren per taak

Met een Taak Risico Analyse (TRA) worden de risico’s van een specifieke taak in kaart gebracht en beoordeeld. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als er risicovolle taken zijn die buiten de gebruikelijke werkzaamheden vallen, bijvoorbeeld door deelname aan grote projecten.

Alle werkgevers zijn verplicht een risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E) te maken. Daarmee brengen ze de risico’s van het werk in kaart, beoordelen deze en geven aan welke risico’s het eerst moeten worden aangepakt. Het is ook mogelijk een RI&E te maken voor een bepaalde taak. Dit heet dan een Taak Risico Analyse (TRA). Dat kan nuttig zijn voor organisaties die extra risicovolle taken uitvoeren, óf wanneer een incidentele taak buiten de gangbare werkzaamheden valt. Denk aan een project waarbij eenmalig met een specifieke gevaarlijke stof moet worden gewerkt. Of aan werk op een bijzondere locatie (een hoogspanningsmast of een windmolen). Ook werken met een speciale machine kan aanleiding zijn voor het maken van een TRA.

Risicofactoren van de taak in kaart brengen

In de TRA moeten alle factoren van het werk opgenomen zijn die risico’s met zich meebrengen. Dat kan gaan om:

  • het soort werk (werken met een gevaarlijke stof, met explosieven, met elektriciteit, straling, enzovoort).
  • de locatie van het werk (een besloten ruimte, extreme hoogte, ontoegankelijk of juist drukbevolkt gebied, enzovoort).
  • het soort project (aantal medewerkers, aantal partijen, deadlines, politieke gevoeligheid, enzovoorts).
  • de omstandigheden (het weer, de temperatuur, licht en geluid, stank, trillingen, enzovoorts).

Bij het opstellen van een TRA is doorgaans een heel team betrokken, meestal de personen die deelnemen aan het project. Dit loopt van de planning en de voorbereiding tot de uitvoering. Een goede afstemming is dus belangrijk. Het kan ook nodig zijn een arbeidshygiënist of hogere veiligheidskundige in te schakelen. Het kan handig zijn om de arbocatalogus van de eigen branche te raadplegen voor een beschrijving van de aanpak en de risico’s die kunnen spelen.