U bent hier

Onderneming & Administratie
Pensioenveranderingen niet erg bekend onder Nederlanders

Pensioenveranderingen niet erg bekend onder Nederlanders

Op 1 juli 2023 trad de Wet toekomst pensioenen in werking. Een jaar later weet meer dan de helft van de Nederlanders onder de 67 jaar weinig tot niets over de veranderingen in die nieuwe wet. Dat blijkt uit de recente, tweede pensioenpeiling van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Het Nibud deed een Pensioenpeiling onder meer dan 1.500 Nederlanders. 22% van de respondenten in het onderzoek is niet bekend met het feit dat er iets gaat veranderen op het gebied van pensioenen. 72% weet dat er iets gaat veranderen, maar van deze groep kan 42% geen concrete verandering benoemen. Ouderen, mannen en hbo- en wo-opgeleiden zijn vaak wat beter bekend met de inhoud van het nieuwe pensioenstelsel dan anderen, blijkt uit het onderzoek. Jongvolwassenen, vrouwen en (v)mbo-opgeleiden zijn over het algemeen aanzienlijk minder goed op de hoogte.

Jongeren verwachten dat werkgever helpt bij keuzebegeleiding

Als het gaat om begeleiding bij de keuzes die mensen binnen het nieuwe stelsel kunnen maken, wordt er veel verwacht van pensioenuitvoerders (vooral in de groep 55-67-jarigen) en werkgevers (vooral onder 25-34-jarigen, namelijk 44%). Opmerkelijk genoeg blijkt uit het onderzoek dat mijnpensioenoverzicht.nl als organisatie voor begeleiding het vaakst (53%) wordt genoemd, ondanks het feit dat deze website geen wettelijke rol heeft als het gaat om keuzebegeleiding. Het Nibud ziet met dit resultaat echter wel kansen om via mijnpensioenoverzicht.nl mensen verder op weg te helpen naar de plekken waar zij hulp kunnen krijgen.

Wat doet werkgever wel en niet bij begeleiding pensioenkeuzes?

Ook ziet het Nibud naast de wettelijk verplichte keuzebegeleiding door pensioenuitvoerders een belangrijke rol voor werkgevers. Zij kunnen bijvoorbeeld duidelijk maken wat ze wel en niet doen als het gaat om de begeleiding bij keuzes. En ook welke keuzes werknemers wel of niet hebben als het gaat om hun nieuwe pensioen onder de Wet toekomst pensioenen.