U bent hier

Onderneming & Personeel
Juiste volgorde procedure aanstellingskeuring

Juiste volgorde procedure aanstellingskeuring

Onder strikte voorwaarden mag een werkgever in bepaalde gevallen een aanstellingskeuring laten uitvoeren door de bedrijfsarts. Het jaarverslag van de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen wijst nog eens op de juiste volgorde in die procedure.

Volgens de Wet medische keuringen is een medische keuring van een sollicitant alleen toegestaan in bepaalde uitzonderingsgevallen. Zoals voor functies die een risico voor de gezondheid of veiligheid van de werknemer of zijn directe omgeving met zich meebrengen. Een andere voorwaarde is dat deze risico’s niet met redelijke maatregelen weg te nemen zijn. In het jaarverslag van de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen is aandacht voor het belang van het volgen van de juiste procedure bij aanstellingskeuringen. De werkgever mag alleen een aanstellingskeuring vragen als hij toch al van plan is de sollicitant aan te nemen. Er hoort dus eerst een arbeidsvoorwaardengesprek plaats te vinden en dan pas een aanstellingskeuring.

Misbruik aanstellingskeuring voorkomen

De regels voor aanstellingskeuringen zijn streng en duidelijk, om misbruik te voorkomen. Een ziekte of aandoening op zichzelf mag uiteraard geen reden zijn een sollicitant te weigeren. De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft een Leidraad Aanstellingskeuringen voor bedrijfsartsen die aanstellingskeuringen uitvoeren. Maar werkgever en werknemer hebben er ook iets aan. Er staat in wat het wettelijk kader van de aanstellingskeuring is en wat er precies gebeurt als de werkgever een aanstellingskeuring heeft aangevraagd bij de bedrijfsarts of arbodienst. In de leidraad staan aanbevelingen voor de bedrijfsarts om vooral te kijken of de sollicitant in staat is om de functie te vervullen en niet alleen naar de medische beperkingen te kijken.