U bent hier

OR & Medezeggenschap
Omzetverhoging is belangrijkste bedrijfsdoel voor 2024

Omzetverhoging is belangrijkste bedrijfsdoel voor 2024

De belangrijkste conclusie uit een recent onderzoek onder mkb’ers en accountants is dat het verhogen van de omzet het belangrijkste bedrijfsdoel is voor 2024. Ook heeft ruim de helft van de ondernemingen te kampen met een personeelstekort. Dit leidt bij 44% tot stress op de werkvloer en bij 26% tot een stagnerende groei.

Ondernemingen hebben de volgende vijf prioriteiten, zo blijkt uit de recente ‘Exact MKB Barometer’:

  1. Omzet verhogen
  2. Vinden en behouden van werknemers
  3. Efficiënter werken
  4. Het vinden en behouden van klanten
  5. Kosten verlagen.

Meerderheid ondernemingen heeft AI-plannen

Uit het onderzoek van Exact blijkt dat digitalisering bij 77% van ondernemingen prioriteit heeft. Digitalisering kan ondernemingen helpen efficiënter te werken. Zo wordt het inzicht in de onderneming vergroot en kunnen beter onderbouwde beslissingen worden genomen. Ruim driekwart van de respondenten geeft ook aan dat er budget is voor digitaliseringsprojecten. Artificial intelligence (AI) leeft ook onder ondernemingen. Zo heeft een ruime meerderheid van 72% AI al geïmplementeerd.

Kwart rapporteert over duurzaamheid

Uit de boekhouding blijkt dat 29% van de totale waarde aan facturen te laat wordt betaald en 4% zelfs helemaal niet. Bijna een kwart van de ondernemers (23%) loopt daardoor jaarlijks € 20.000 of meer mis. Bij 4% gaat het om een bedrag hoger dan € 100.000. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat duurzaam ondernemen bij het gros van de ondernemingen niet bovenaan de prioriteitenlijst staat. Voor slechts 15% van de mkb’ers is het voor 2024 de belangrijkste bedrijfsdoelstelling. Opvallend is wel dat 26% van de mkb’ers al extern rapporteert op het gebied van duurzaamheidsprestaties en dat daarnaast nog eens 26% van plan is om dit te gaan doen.