Trias Energetica-model voor duurzaam ondernemen
Klimaatdoelstellingen, transitie, duurzame energie, energiebesparing, CO2 -reductie, Wet milieubeheer... veel organisaties duizelt het bij het lezen van deze termen. Toch zijn al deze begrippen van toepassing op duurzaam ondernemen, zeker ook na de invoering van de Omgevingswet afgelopen januari. Een van bruikbare modellen voor het verduurzamen van energie is het Trias Energetica-model.
Organisaties zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te melden aan de omgevingsdienst sinds de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024. De Omgevingswet bundelt in één wet van zo’n 350 artikelen wat daarvoor versnipperd is geregeld in 26 wetten en 4.700 artikelen over de leefomgeving. De wet zorgt niet alleen voor de verplichting voor grote werkgevers diom de gereden kilometers door werknemers te rapporteren, maar is ook een bundeling van regels voor milieu en bouw. Organisaties krijgen er dus mee te maken als zij bijvoorbeeld een bedrijfspand willen verbouwen of aanpasssingen willen doen om energie te verduurzamen of op een andere manier de duurzaamheid van de onderneming (tools) willen verbeteren.
Verduurzamen van energie via het Trias Energeticamodel
Stappen op weg naar het verduurzamen van energie zijn samengevat in het Trias Energetica-model dat al in 1979 in Delft werd ontwikkeld en dat ook internationaal gebruikt wordt. Het Trias Energetica-model is de meest toegepaste strategie om energiebesparende maatregelen te nemen, zodat deze maatregelen op een efficiënte manier samenwerken. Efficiënt is dan bedoeld in de betekenis van: zo duurzaam mogelijk, dus zo energiezuinig mogelijk en met zo veel mogelijk gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen. Maar ook kosteneffectiviteit is een belangrijk onderdeel van het Trias Energetica-model. Met kosteneffectiviteit wordt bedoeld: er wordt meer energie bespaard per bestede euro. De stappen in het Trias Energetica-model zijn eenvoudig en zijn gebaseerd op eenvoudige vuistregels bij het verduurzamen, namelijk: beperk de energievraag, gebruik duurzame energiebronnen en bij gebruik van fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk. Het model past naadloos bij duurzaam ondernemen.
Meer informatie via platform Duurzaamheid in Bedrijf van Rendement
Organisaties ontkomen niet meer aan het verduurzamen van de organisatie. Duurzaamheid in Bedrijf, het nieuwe platform van Rendement wijst u hierbij de weg. Met nieuws, praktische achtergrondinformatie, ondersteunende tools en inhoudelijke evenementen is de organisatie doelgericht te verduurzamen. Klik hier voor meer informatie.