Voor lease-auto geen lage BTW-correctie voor privégebruik
De lage BTW-correctie van 1,5% voor het privégebruik van de auto van de zaak is niet van toepassing als de onderneming de auto leaset. Dit heeft de rechter onlangs aangegeven.
In de laatste BTW-aangifte van het jaar moet een BTW-ondernemer de BTW over het privégebruik van de auto van de zaak meenemen. Er zijn twee manieren om de BTW-correctie (artikel) over het privégebruik te berekenen:
- via een sluitende kilometeradministratie; of
- via de forfaitaire BTW-correctie.
Kiest een BTW-ondernemer voor de correctie, dan mag deze de te betalen BTW voor het privégebruik (ook van leaseauto’s) vaststellen op 2,7% van de catalogusprijs, inclusief BPM en BTW. Bij auto’s die vijf jaar in de onderneming zijn gebruikt – inclusief het jaar van ingebruikname – mag 1,5% van de cataloguswaarde inclusief BTW en BPM worden meegenomen. Is er bij de aankoop van een auto geen BTW afgetrokken? Dan mag voor de berekening van het privégebruik ook 1,5% in plaats van 2,7% worden gebruikt. Over de toepassing van het lage of hoge tarief ging het in onderstaande zaak.
BTW-correctie toepassen in aangifte
In deze zaak ging het om een bv die via operational lease over een VW Golf beschikte. Deze auto stond van 6 september 2018 tot en met 9 augustus 2020 ter beschikking aan haar dga die daarvoor niets betaalde. De bv moest voor deze terbeschikkingstelling een BTW-correctie meenemen in de BTW-aangifte (toolbox) en gebruikte daarvoor het lage forfait van 1,5% van de cataloguswaarde van de auto op basis van een besluit van de staatssecretaris. Daar was de inspecteur het niet mee eens want de bv voldeed niet aan de voorwaarden voor toepassing van dit lage tarief, daarom moest het (hogere) forfait van 2,7% worden toegepast.
Verlaagd forfait bij aanschaf auto zonder BTW-aftrek
In beroep gaf de rechtbank aan dat ze het eens was met de fiscus. Uit onderdeel 2.7. van het besluit volgt dat het verlaagd forfait enkel ziet op de situatie waarin sprake is van aanschaf van een auto, waarbij de ondernemer geen BTW in aftrek heeft kunnen brengen. Uit de tekst van het besluit viel redelijkerwijs niet op te maken dat onder de aanschaf van een auto in dit geval ook het leasen van een auto moet worden verstaan. De toepassing van het verlaagde forfait vereist dus onder andere dat de auto zonder BTW-aftrek was aangeschaft, daar was hier geen sprake van. Ook wat de bv verder aanvoerde over de verschillen in de fiscale behandeling van gekochte auto’s versus geleasede auto’s, als die meer dan vijf jaar oud zijn, werd door de rechtbank naar de prullenbak verwezen. Het lage percentage was dus niet van toepassing bij het leasen van een auto.
Rechtbank Noord-Nederland, 14 maart 2024 (gepubliceerd 15 juli 2024) ECLI (verkort): 1086