U bent hier

Onderneming & Arbo
Gids voor bedrijfsarts voor advies over gezonde leefstijl

Gids voor bedrijfsarts voor advies over gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl draagt bij aan de gezondheid van werknemers. Juist de bedrijfsarts is in de positie om hierover advies te geven. Bedrijfsartsen kunnen hiervoor de handreiking Het Leefstijlroer op het werk raadplegen. Die is speciaal bedoeld als preventie-instrument.

Een ongezonde leefstijl kan leiden tot allerlei chronische aandoeningen. Het lastige is dat de werkgever hierop weinig invloed heeft. De bedrijfsarts kan echter wel advies geven over een gezonde leefstijl. De Vereniging Arts en leefstijl heeft daarom samen met de beroepsvereniging voor bedrijfsartsen, de NVAB, een hulpmiddel ontwikkeld voor arboprofessionals zoals de bedrijfsarts om als preventie-instrument te gebruiken: Het Leefstijlroer op het werk. Daarin staan adviezen die toegepast kunnen worden op de werkvloer. De input hiervoor is gebaseerd op  feedback die bedrijfsartsen kregen naar aanleiding van de leefstijladviezen die in de praktijk zijn toegepast.

Werk en leefstijl beïnvloeden elkaar

Het werk dat iemand doet, is van invloed op de leefstijl. Nachtwerk, zwaar fysiek werk, lang moeten zitten of staan of hoge werkdruk hebben invloed op de gezondheid van de werknemer.  Een gezonde leefstijl verkleint de kans dat iemand hierdoor klachten krijgt en ziek wordt. Ook verbetert dit de duurzame inzetbaarheid. Het Leefstijlroer helpt om het gesprek aan te gaan over leefstijl. Het behandelt de zes gebieden waarop interventies kunnen worden toegepast: voeding, verbondenheid voelen, middelengebruik, beweging, ontspanning en slaap. De bedrijfsarts kan zowel de werkgever als de werknemer adviezen geven over maatregelen op deze zes gebieden. Voor de werkgever liggen die op beleidsniveau, voor de werknemer op persoonlijk vlak. Maar het een kan niet zonder het ander.