Sociale innovatie: anders werken en organiseren
Een van de oorzaken van hoge werkdruk is een gebrek aan autonomie. Hoe meer mogelijkheden werknemers hebben om het eigen werk te organiseren, hoe meer werkplezier ze ervaren. De SER pleit voor meer sociale innovatie: een andere manier van werken en organiseren.
Een van de oorzaken waardoor werknemers hoge werkdruk kunnen ervaren, is een gebrek aan regelmogelijkheden om het eigen werk te organiseren. Oftewel: een gebrek aan autonomie. Om werkgevers en werknemers handvatten te geven werken en organiseren anders vorm te geven, heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) een advies uitgebracht voor sociale innovatie. Dat moet helpen een andere werkomgeving te creƫren waarin werknemers hun talenten en kwaliteiten kunnen ontwikkelen. Als dat mogelijk is, ontstaat er meer werkplezier en minder uitval door langdurig verzuim. Maar sociale innovatie brengt nog een aantal voordelen met zich mee.
Verbetering van de duurzame inzetbaarheid
Werknemers ervaren meer werkplezier doordat er een beroep wordt gedaan op hun kennis en vaardigheden. Ze kunnen zich ontwikkelen en beslissen mee over werktijden en de organisatie van het werk. Hierdoor verbetert ook de duurzame inzetbaarheid. Doordat werknemers breder ontwikkeld zijn, veranderen ze makkelijker van functie. Dat is goed voor de doorstroming. Omdat werknemers hun talenten kunnen inzetten, neemt hun motivatie toe en zijn ze meer bevlogen. Dat leidt tot een hogere productiviteit. Bevlogen werknemers zijn bovendien meer betrokken en minder snel geneigd om een andere baan te zoeken. Dat is weer essentieel in tijden van personeelstekort.