11.2 Fiscale aspecten
VPB
vrijstelling
De fiscale aspecten van een stichting zijn vergelijkbaar met die van de vereniging. De stichting moet VPB betalen voor zover zij een onderneming drijft. Stichtingen kunnen hiervan worden vrijgesteld als de fiscale winst in een jaar niet hoger is dan € 15.000 of over vier jaar verspreid onder de € 75.000 blijft. Ook zijn de in hoofdstuk 10 genoemde vrijstellingen van toepassing.
Algemeen nut beogende instelling (ANBI)
SBBI
donateurs
Bijzonderheid bij de stichting is de zogenoemde ANBI-status. De ANBI is vergelijkbaar met de in hoofdstuk 10 genoemde Sociaal belang behartigende instelling (SBBI). Met deze status kan de stichting schenkingen en erfenissen ontvangen zonder schenk- of erfbelasting te hoeven betalen. Donateurs mogen hun gift aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. In tegenstelling met een SBBI, hoeft dit geen periodieke gift te zijn. Als uw stichting een culturele ANBI is, krijgen de donateurs zelfs een extra giftenaftrek. Ten slotte kan een stichting met een ANBI-status schenkingen doen die onbelast zijn voor de ontvanger.
Voorwaarden
90% voor algemeen nut
geen winstoogmerk
opheffing
De voorwaarden om de ANBI-status te kunnen krijgen zijn strenger dan die voor de SBBI-status. Dat zijn:
- De stichting moet zich voor minstens 90% inzetten voor het algemeen nut.
- De stichting heeft geen winstoogmerk met de activiteiten die het algemeen nut dienen.
- Geen enkel natuurlijk persoon of rechtspersoon mag over het vermogen beschikken alsof het zijn of haar eigen vermogen is.
- De stichting mag niet meer vermogen hebben dan nodig is voor het werk van de stichting.
- De beleidsbepalers van de stichting mogen als beloning alleen een onkostenvergoeding of minimale vacatiegelden ontvangen.
- Geld dat overblijft na opheffing van de stichting wordt besteed aan een andere ANBI met een soortgelijk doel.
Een vereniging kan ook een ANBI-status krijgen als ze aan de voorwaarden voldoet. In de praktijk komt dit echter minder vaak voor dan bij een stichting.
ANBI-lijst
Het bestuur van de stichting kan een ANBI-erkenning aanvragen bij de Belastingdienst. Voldoet u aan de voorwaarden, dan plaatst de Belastingdienst uw stichting op een openbare ANBI-lijst. Deze lijst staat op de site van de Belastingdienst.