AFAS introduceert kortere werkweek met behoud van loon
Softwarebedrijf AFAS introduceert per 1 januari 2025 de vierdaagse werkweek, zonder dat fulltime werknemers achteruitgaan in salaris. Maar ook parttime werknemers profiteren van de aanpassing, die onder meer de werk-privébalans van werknemers moet verbeteren.
De fulltime werknemers op het hoofdkantoor van AFAS in Leusden zijn vanaf 1 januari 2025 in elk geval een jaar lang vrij op vrijdag – dan is het kantoor gesloten – met behoud van salaris en andere arbeidsvoorwaarden als pensioen, vakantiegeld en de dertiende maand. Na dat jaar evalueert AFAS de verkorte werkweek, waarvan niet alleen fulltime werknemers profiteren. Werknemers die nu vier dagen werken, krijgen volgend jaar namelijk fulltime betaald. En ook werknemers die minder dan vier dagen werken, gaan er naar rato op vooruit. AFAS heeft geen voorwaarden verbonden aan (de invulling van) de vrije vrijdag, maar heeft wel uitgesproken dat ‘de hele dag Netflixen’ niet de voorkeur heeft.
Aantrekkelijk op de arbeidsmarkt
Hoewel één van de doelen van de verkorte werkweek is om de werk-privébalans van werknemers te verbeteren, is het niet een volledig altruïstische beslissing geweest van AFAS. Het IT-bedrijf verwacht dat de vierdaagse werkweek ten goede komt van onder meer de creativiteit, het innovatievermogen en de arbeidsproductiviteit van werknemers en indirect tot een hogere klanttevredenheid leidt. Een hogere productiviteit moet volgens het bedrijf geen probleem zijn, mede door verdere automatisering en de inzet van artificial intelligence (AI).
Daarnaast hoopt AFAS met de kortere werkweek aantrekkelijker te zijn op de krappe arbeidsmarkt. Tot dusver lukt dat, getuige de verveelvoudiging van het ‘normale’ verkeer op de vacaturesite van het bedrijf en het aantal sollicitaties. Het is niet de eerste keer dat AFAS in het nieuws komt met een innovatieve kijk op arbeidsvoorwaarden. Bij het aanbieden van ‘groene arbeidsvoorwaarden’ was het softwarebedrijf één van de koplopers.
Korte werkweek voorkomt burn-out
In 2021 pleitte vakbond CNV voor een 30-urige werkweek. Een verkorting van de werkweek zou psychische klachten zoals een burn-out kunnen voorkomen en ervoor zorgen dat werknemers gezond hun pensioen halen. Effecten die deels al aangetoond zijn in Groot-Brittannië, waar een experiment met een verkorte werkweek bij 3.000 organisaties heeft aangetoond dat minder werknemers een burn-out opliepen, de werkstress en het ziekteverzuim afnamen en het personeelsverloop verminderde. Bovendien waren werknemers productiever in de uren die ze wél werkten.