U bent hier

Onderneming & Administratie
Ontwikkeling stokt bij leidinggevende functie

Ontwikkeling stokt bij leidinggevende functie

Een leidinggevende functie lijkt het hoogst haalbare voor de meeste werknemers in een organisatie. Eenmaal in een leidinggevende functie vindt één op de drie managers de overstap erg lastig en is er geen tijd meer om vaardigheden die nodig zijn voor de functie te ontwikkelen.

Dit blijkt uit het Managementonderzoek van ISBW. De overstap naar een leidinggevende functie blijkt in de praktijk niet zo makkelijk: 43% van de 540 respondenten voelt zich in het diepe gegooid en 38% vindt dat er onvoldoende aandacht is voor de ontwikkeling van de benodigde vaardigheden bij een leidinggevende functie. Daarbij vinden zij vooral de ontwikkeling op het gebied van leiderschap (34%) en verandermanagement (34%) van belang.

Geen aandacht voor diversiteit

Naast hun eigen ontwikkeling komt uit het onderzoek naar voren dat leidinggevenden ook meer tijd zouden willen besteden aan het inzetten van ieders talenten (46%), het creëren van een open werkcultuur (38%) en het optimaliseren van processen (34%). Een verschil met de resultaten uit het onderzoek van 2022 is dat toen 47% van de leidinggevenden diversiteit op de werkvloer (artikel) een belangrijk thema vond, daar maakt zich nu nog maar 9% druk om.

Manager van de toekomst

Het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden en verandermanagement past bij het beeld van de manager van de toekomst. Daarin staan deze vaardigheden ook bovenaan (respectievelijk 63% en 43%) gevolgd door betrouwbaar (39%), daadkrachtig (27%) en toegankelijk (27%) als belangrijkste eigenschappen van een leidinggevende. In 2023 was betrokken (36%) de belangrijkste eigenschap gevolgd door betrouwbaar (30%) en toegankelijk (26%). Uit de resultaten van het onderzoek van dit jaar komen betrouwbaar (35%), behulpzaam (26%) en betrokken (25%) als de belangrijkste eigenschappen van een leidinggevende naar voren.