U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Meer werknemers verzuimen vanwege incidenten op werk

Meer werknemers verzuimen vanwege incidenten op werk

Werknemers bij brandweer en politie hebben het vaakst te maken met incidenten die leiden tot verzuim. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Het aantal keren dat intimidatie en stress zijn genoemd als oorzaak is nog nooit zo hoog geweest.

De bekendste oorzaken van lichamelijk letsel door een ongeval op het werk zijn snijden en stoten (14%) en uitglijden, struikelen en vallen (12%). Dit jaar is voor het eerst psychische overbelasting het vaakst genoemd als oorzaak van psychisch of lichamelijk letsel. 17% van de respondenten gaf aan door stress, agressie, bedreiging of intimidatie dusdanig psychisch of lichamelijk letsel te hebben opgelopen dat ze niet konden werken. In 2017 was dat nog 14%. Naast brandweerlieden en politieagenten hadden ook reisbegeleiders zoals conducteurs (5,5%) relatief vaak te maken met een arbeidsongeval dat leidde tot een of meer dagen verzuim.

Melding maken van ongewenst gedrag

In totaal heeft 2,7%  van alle werkenden in Nederland op het werk een voorval meegemaakt dat heeft geleid tot lichamelijk of psychisch letsel. Grensoverschrijdend gedrag op het werk is een vorm van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en kan stress veroorzaken. Als de werknemer hiervoor niet de juiste ondersteuning krijgt, kan dit leiden tot langdurig ziekteverzuim. Belangrijk is dat de werkgever snel maatregelen neemt, zoals de werknemer doorverwijzen naar de bedrijfsarts, de vertrouwenspersoon en de bedrijfsmaatschappelijk werker. Ook is het essentieel dat melding wordt gemaakt van incidenten met ongewenst gedrag en dat er sancties volgen.