Werknemer kan vakantiedagen doneren aan het goede doel
Als werknemers meedoen aan een sportieve goededoelenactie zoals Alpe d’Huzes of de Roparun, kunnen zij hier ook aan bijdragen door bovenwettelijke vakantiedagen te doneren. Werkgevers kunnen hen helpen om dit op een fiscaal vriendelijke manier te doen.
In het bericht Werkgever kan goede-doelensporter vaak onbelast steunen was al te lezen hoe een werkgever fiscaal vriendelijk kan bijdragen aan sportieve goededoelenacties. Ook de werknemers die niet zelf de Alpe d’Huez willen of kunnen op fietsen, kunnen een duit in het zakje doen zonder dat ze dit direct in hun portemonnee voelen.
Bovenwettelijke vakantiedagen doneren
Werknemers kunnen één of meer bovenwettelijke vakantiedagen doneren aan de wervingsactie. Dit moeten zij dan administratief wel op de juiste manier aanpakken. De Belastingdienst stelt zich namelijk op het standpunt dat over de verkoop van vakantie-uren in principe loonheffingen moeten worden afgedragen. De werkgever kan dit omzeilen door de werknemer een verklaring te laten tekenen waarin hij aangeeft dat hij afziet van een bepaald aantal bovenwettelijke vakantie-uren. Vervolgens schenkt hij de waarde van deze bovenwettelijke vakantie-uren aan het goede doel.
Twee afzonderlijke gebeurtenissen
Formeel gezien is geen sprake van de verkoop van vakantiedagen, maar van twee afzonderlijke gebeurtenissen:
- De werknemer doet afstand van vakantie-uren.
- De werkgever sponsort een goed doel voor een gelijke waarde als waarvan de werknemer afstand deed.
Hierdoor betaalt de werknemer geen loonbelasting/premie volksverzekeringen en betaalt de werkgever geen werkgeverslasten. De vakantiedagen worden immers niet als loon aan de werknemer uitbetaald. De werkgever moet er wel op letten dat alleen bovenwettelijke vakantiedagen in aanmerking komen voor deze regeling. Het is namelijk niet toegestaan om wettelijke vakantiedagen te verkopen.