U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Witwasaanpak kan beter volgens ondernemersorganisaties

Witwasaanpak kan beter volgens ondernemersorganisaties

De aanpak van witwassen in Nederland kan worden verbeterd. Dat is de mening van ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Ondanks de vele strikte regels en verplichtingen bij poortwachters worden malafide ondernemers nauwelijks opgepakt, terwijl bonafide ondernemers er aan de andere kant veel last van hebben in hun bedrijfsvoering.

De aanpak van witwassen laat te wensen over. Poortwachters hebben veel verplichtingen en regels, maar fraudeurs worden nauwelijks opgepakt, terwijl veel eerlijke ondernemers last hebben van de anti-witwasregels. Zo komt het volgens VNO-NCW en MKB-Nederland steeds vaker voor dat zij geen bankrekening krijgen of dat de rekening wordt opgezegd, omdat zij werken in een ‘hoog-risicocategorie’.

Uitsluiting bij financiële diensten

Bonafide ondernemers hebben te maken met disproportionele regeldruk. Zo worden zij vanwege de sector waarin zij werkzaam zijn regelmatig uitgesloten bij het aanvragen van financiële diensten. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland moet het anti-witwasbeleid veel meer worden gericht op de echte risico’s: van rule-based naar risk-based. Zo is Nederland de enige EU-lidstaat waar ook ongebruikelijke transacties moeten worden gemeld (artikel) in plaats van alleen verdachte transacties.

Actieplan voor verbeterde witwasaanpak

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben samen een actieplan (pdf) gemaakt voor een verbeterde aanpak, die tegelijk de negatieve gevolgen van het anti-witwasbeleid voor ondernemers beperkt. In dit plan pleiten zij onder meer voor een wettelijk recht voor ondernemers op een basis-betaalrekening. De ondernemersorganisaties pleiten ook voor een limiet voor cashbetalingen tot € 3.000. Het demissionair kabinet is hier ook voorstander van. Een dergelijke harde grens zorgt voor meer duidelijkheid en minder regeldruk. Ondernemingen krijgen dan namelijk tot dit bedrag geen vragen meer over de klant en herkomst van het geld, zoals op dit moment regelmatig gebeurt bij veel lagere bedragen.