U bent hier

Onderneming & Fiscus
Beeldschermbril kan ook onbelast uit loopbaanbudget

Beeldschermbril kan ook onbelast uit loopbaanbudget

Werkgevers kunnen aan werknemers een beeldschermbril onbelast vergoeden of verstrekken. De bril blijft ook onbelast als de werknemer hiervoor zijn loopbaanbudget inzet.

Het is mogelijk om een beeldschermbril onbelast te vergoeden als arbovoorziening als de werknemer de bril draagt tijdens werktijden. De vergoeding of verstrekking valt onder de gerichte vrijstelling voor verplichte arbovoorzieningen (infographic) als de werkgever deze aanwijst als eindheffingsloon.

Voorwaarden arbovrijstelling

Voor toepassing van deze vrijstelling gelden in de werkkostenregeling (WKR) de volgende voorwaarden:

  • De voorzieningen hangen direct samen met de verplichting van de werkgever op grond van de Arbeidsomstandighedenwet. Het gaat dan kort gezegd om voorzieningen die zorgen voor de veiligheid en gezondheid van de werknemer
  • De werknemer gebruikt of verbruikt de voorzieningen (geheel of gedeeltelijk) op de (thuis)werkplek of op een plaats waar de werkgever uitvoering geeft aan de Arbowet.
  • De werkgever brengt geen kosten ten laste van de werknemer. De werknemer mag dus geen eigen bijdrage betalen voor de voorziening. Er is in deze situatie ook sprake van een eigen bijdrage als de werknemer een belast loonbestanddeel uitruilt tegen een onbelaste voorziening, bijvoorbeeld bij een cafetariaregeling.

Loopbaanbudget inzetten voor een beeldschermbril

Soms heeft een werknemer de mogelijkheid om zijn loopbaanbudget in te zetten voor het kopen van een beeldschermbril. Ook dan kan de werkgever de gerichte vrijstelling toepassen. Het loopbaanbudget is een pot die de werkgever in beheer heeft en die de werknemer alleen mag aanspreken voor specifieke doelen. De werknemer krijgt geen vast jaarlijks bedrag uitgekeerd en heeft geen recht op een jaarlijks brutobedrag. Dit is dan ook anders dan een cafetariaregeling. Bij een cafetariaregeling ruilt een werknemer immers zijn brutoloon in voor een andere vergoeding. Een werknemer heeft niet de mogelijkheid om een loopbaanbudget uit te laten betalen in geld.