U bent hier

7.4 Uitzonderingen op verbod

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

specifiek aangewezen

Er bestaan diverse uitzonderingen op het verbod op inhoudingen en verrekeningen met het nettominimumloon: standaarduitzonderingen en specifiek via een Algemene maatregel van bestuur (AMvB) aangewezen uitzonderingen.

Standaard

loonbeslag

onder het minimumloon

Bij de standaarduitzonderingen is inhouding op of verrekening met het nettominimumloon van de werknemer sowieso toegestaan. Het gaat hierbij om deze zaken:

  • loonbelasting/premie volksverzekeringen;
  • pensioenpremie;
  • premie voor een aanvullende verzekering op grond van een pensioenregeling;
  • loonbeslag (u moet de werknemer wel altijd minstens de beslagvrije voet uitbetalen);
  • WGA-premie (door uw onderneming op de werknemer verhaald, wat mogelijk is voor maximaal 50%);
  • voorschot (deze verrekening moet u vooraf schriftelijk afspreken met de werknemer). Hier is niet echt sprake van een verrekening, maar van een loonbetaling in twee delen. Het maakt dus niet uit dat u de werknemer bij de reguliere loonronde onder het minimumloon betaalt: het ontbrekende bedrag ontving hij immers al als voorschot.

Aangewezen

huisvestingskosten

zorgverzekeringskosten

kosten nutsvoorzieningen

De specifiek aangewezen uitzonderingen zijn in het Besluit minimumloon en minimumvakantiebijslag opgenomen. Voor deze uitzonderingen kunt u de betreffende bedragen inhouden op het nettominimumloon van de werknemer, en deze namens hem rechtstreeks aan de betreffende instantie betalen. Specifiek aangewezen uitzonderingen betreffen:

  • huisvestingskosten, te weten huurkosten, servicekosten en kosten voor nutsvoorzieningen met een individuele meter, onder voorwaarde dat de huisvesting aan vastgestelde kwaliteitseisen voldoet (zoals dat de huisvesting aan de wettelijke normen uit het Bouwbesluit voldoet). De inhouding mag maximaal 25% van het voor de werknemer geldende wettelijk brutominimumloon zijn;
  • zorgverzekeringskosten, te weten de premie voor de zorgverzekering en die voor een verzekering ter afdekking van het verplichte eigen risico. De inhouding mag maximaal het bedrag aan gemiddelde geraamde nominale premie zijn: € 1.792 op jaarbasis in 2024 (€ 149,33 per maand);
  • arbeidsbeperkte werknemers, waarbij de uitzondering niet alleen geldt voor huisvestings- en zorgverzekeringskosten – waarbij dan geen maxima gelden – maar ook voor de kosten van nutsvoorzieningen (zoals energie en water) en (gemeentelijke) belastingen (zoals rioolheffing en waterschapsbelasting). Arbeidsbeperkten zijn bijvoorbeeld werknemers die in de doelgroep banenafspraak vallen en die zogeheten beschut werk verrichten.

schriftelijke volmacht

Deze specifieke inhoudingen zijn alleen toegestaan als u hiervoor een schriftelijke volmacht van de werknemer heeft (die hij op elk moment moet kunnen intrekken). U vindt een voorbeeldvolmacht op rendement.nl/salarisdossier. Verder moet u onderbouwende bescheiden hebben, zoals (een kopie van) de huurovereenkomst, zorg- of verzekeringspolis.

Blijven de huisvestings- en zorgverzekeringskosten ónder genoemde maxima, dan mag u uiteraard hooguit de werkelijke kosten inhouden op het minimumloon. Als de kosten genoemde maxima overstijgen, moet de werknemer het restant zelf aan de betreffende instantie betalen.