Controleer internetbeveiliging via Internet.nl
Via internet wordt gevoelige informatie van klanten gedeeld. Denk aan het versturen van facturen per e-mail. Een accountant bijvoorbeeld deelt deze gegevens vervolgens vaak met een partner die de factuurverwerking voor een klant voor zijn rekening neemt. Toch is de beveiliging van die gegevens niet altijd op orde. Op Internet.nl is te testen of het internet van de organisatie veilig is en de website, e-mail en internetverbinding werken volgens moderne, betrouwbare internetstandaarden.
Accountants hebben vaak te maken met factuurverwerkingspartners. Een accountant moet er dan vanuit kunnen gaan dat het doorsturen van facturen naar een factuurverwerkingspartner via een veilige verbinding gebeurt. Zij zouden dan moeten weten of de partner met wie zij werken de juiste beveiligingsmaatregelen (tool) heeft genomen om de gegevens van hun klanten te beschermen. De factuurverwerkingspartner die elektronisch factureren (tool) in UBL-formaat mogelijk maakt, kan diverse stappen nemen om de gegevens te beveiligen. Zo zijn er een aantal grote partijen die werken via een beveiligd kanaal en e-mail vermijden. Dat kan op zich de veiligheid verhogen, maar het kan drempels opwerpen die ten koste gaan van het gebruikersgemak. Er zijn ook mogelijkheden om e-mailverbindingen beter te beveiligen. Hier is het voorbeeld van de accountant en factureren gebruikt, maar sowieso doen organisaties er verstandig aan om te controleren of hun internetverbinding voldoet aan betrouwbare internetstandaarden en hoe het met de cybersecurity gesteld is. Dat kan via Internet.nl.
Oude internetstandaarden voldoen niet aan veiligheidseisen
Internet.nl is een initiatief van het Platform Internetstandaarden. Daarin participeren diverse partners uit de internetgemeenschap en Nederlandse overheid, waaronder het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zij proberen aandacht te vragen voor het feit dat de oude internetstandaarden niet voldoen aan de huidige veiligheidseisen. Doel is om mensen in beweging te zetten nieuwe, slimmere standaarden te gebruiken.Op Internet.nl staan tools die de beveiliging van diverse onderdelen kunnen scannen. Zo is te zien of de website van de partner veilig is, maar ook of de e-mailverbinding wordt geanalyseerd. Dat laatste is van belang, omdat e-mail het meest gebruikte middel is om informatie uit te wisselen. Zeker in de huidige tijd zijn berichten over hacks, ransomware, phishing en andere cybercrime letterlijk dagelijks nieuws. Het lijkt erop dat het niet de vraag is of uw organisatie getroffen wordt door een cyberaanval, maar eerder wanneer en hoe. En vooral: hoe groot is de schade en hoe snel is deze hersteld. Het is dus van het grootste belang de cybersecurity van de organisatie te verbeteren (tools) en in het vizier te houden!