Grensoverschrijdend gedrag maakt managers onzeker
Het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag is in de afgelopen jaren flink opgelopen. Veel managers blijken onzeker te zijn geworden over wat tegenwoordig wel en niet kan op de werkvloer. Voor velen is het vaak niet duidelijk waar precies de grenzen liggen.
Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat steeds meer organisaties hun managers eropuit sturen om een cursus grensoverschrijdend gedrag te volgen. Zo’n cursus is bedoeld om grenzen in bepaalde situaties te verduidelijken, en stelt onderwerpen als leiderschap, ongewenste omgangsvormen en sociale veiligheid centraal. Ook leren leidinggevenden op zo’n cursus bewuster te worden van hun eigen uitstraling op de werkvloer. Collega’s hebben immers vaak een andere kijk op hoe er wordt opgetreden door een manager, en kunnen daardoor een bepaalde uitlating op verschillende manieren interpreteren.
Voorkomen altijd beter dan genezen
Grensoverschrijdend gedrag en een sociaal onveilig werkklimaat kunnen desastreus zijn voor een organisatie. Het niet adequaat beschermen van werknemers leidt meestal tot een hoger ziekteverzuim en verlaagde arbeidsproductiviteit, maar ook tot een hogere kans op fysieke ongevallen en personeel dat ontslag neemt. Naast herkenning doet de organisatie er dan ook goed aan om de volgende preventieve maatregelen te nemen:
- Het opstellen van een concreet toetsingskader voor overschrijdend gedrag, in de vorm van een gedragscode (tool).
- Het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, door bijvoorbeeld een (interne of externe) vertrouwenspersoon aan te stellen (tool).
- Het investeren in een inclusieve werkcultuur en het bevorderen van diversiteit binnen de organisatie (artikel).
Daarnaast heeft een werkgever volgens de Arbowet een zorgplicht voor zijn werknemers. Hierbij is het belangrijk dat de risico’s van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag in kaart zijn gebracht en dat deze duidelijk zijn voor elke werknemer én iedere leidinggevende.
Praktische training ook online te vinden
Onlangs hebben werkgevers- en werknemersorganisaties vanuit de Stichting van de Arbeid en de Sociaal-Economische Raad (SER) nog een gezamenlijke aanpak tegen grensoverschrijdend gedrag ontwikkeld, in de vorm van een online dossier genaamd ‘Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer’. Hier kunnen zowel werknemers, managers als arboprofessionals terecht voor informatie en hulpmiddelen om ongewenst gedrag te herkennen en te voorkomen. Het platform biedt ook praktische toepassingen: zo kan er gratis deelgenomen worden aan omstanderstrainingen, en zijn er gedetailleerde stappenplannen die uitgevoerd kunnen worden in situaties waarbij grensoverschrijdend gedrag al plaats heeft gevonden.