U bent hier

OR & Medezeggenschap
Biseksuele werknemer valt tussen wal en schip

Biseksuele werknemer valt tussen wal en schip

Mensen die op meer dan één gender vallen, ervaren dat ze vaker benadeeld worden dan mensen met een andere seksuele geaardheid. Dat blijkt vooral in de werkomgeving zo te zijn. Bi+ Nederland en de Universiteit Leiden deden onderzoek naar de oorzaak.

Het was al bekend dat biseksuele mensen regelmatig vooroordelen en discriminatie ervaren. Uit ander onderzoek was gebleken dat in de werkomgeving biseksuele werknemers zich in ergere mate achtergesteld voelen dan hun heteroseksuele en homoseksuele collega’s. De oorzaak hiervan was niet bekend en is nu onderzocht door de emancipatieorganisatie B+ Nederland en de Universiteit Leiden. Uit het onderzoek blijkt dat de norm dat een mens op één gender valt negatieve gevolgen heeft voor biseksuelen. Op het werk wordt al snel aangenomen dat als een werkneemster een relatie met een vrouw heeft, ze lesbisch is. Het is dan moeilijk open te zijn en te vertellen dat de partner ook wel eens een man kan zijn.

Voldoende diversiteit in personeelsbestand

Hierdoor hebben biseksuelen het gevoel dat ze niet zichzelf en volledig open kunnen zijn in de werkomgeving. Ook wordt heteroseksueel in de meeste organisaties als neutraal en professioneel gezien. Dat betekent dat als een werknemer bekend maakt biseksueel te zijn, anderen daar allerlei kwalificaties aan koppelen, zoals onbetrouwbaar, niet daadkrachtig en in het bezit van een losse seksuele moraal. Dat creëert omstandigheden voor ongewenst gedrag: van seksueel getinte grapjes tot  grensoverschrijdend gedrag. Werkgevers moeten erop letten dat ze voldoende diversiteit in het personeelsbestand hebben. Een algemeen lhbtiq+beleid (tool) is onvoldoende effectief omdat dit vaak gericht is op homoseksuelen. In de handreiking Biplus en werk vinden werkgevers tips voor een inclusieve werkvloer.