Werkgevers focussen vooral op personeelsbehoud
In de strijd tegen het personeelstekort zetten werkgevers vooral in op personeelsbehoud. Dat blijkt uit onderzoek van UWV onder ruim 4.000 werkgevers. De uitkeringsinstantie biedt werkgevers ook oplossingen voor het personeelstekort.
Dat heel veel werkgevers last hebben van de arbeidsmarktkrapte mag onderhand geen verrassing meer heten. Volgens werkgeversonderzoek van UWV had 60% van de organisaties eind 2023 in mindere of meerdere mate personeelsproblemen. Omdat het voor werknemers makkelijk is om ergens anders aan de slag te gaan, probeert 76% van de werkgevers vooral de achterdeur dicht te houden. Andere populaire ‘wapens’ tegen de arbeidsmarktkrapte zijn op een andere manier werven (69% doet dit) en het eerder aannemen van kandidaten die nog opgeleid moeten worden (68%).
Meer aandacht voor werknemers
Werkgevers gaan de personeelsuitstroom voornamelijk tegen door meer aandacht te hebben voor werknemers, de werksfeer en sociale contacten, onder andere door het voeren van meer individuele gesprekken met werknemers. Ook belonen veel werkgevers werknemers beter. Daarnaast hebben vooral grotere werkgevers het inwerktraject en de begeleiding van nieuwe werknemers verbeterd.
34 oplossingen voor personeelstekort
In het onderzoeksrapport verwijst UWV naar de publicatie ’Personeelstekorten aanpakken: 34 oplossingen voor werkgevers’ (pdf) uit 2023. Hierin geeft de uitkeringsinstantie praktijkvoorbeelden van werkgevers met bijpassende oplossingen, verdeeld over drie strategieën:
- Het aanboren van nieuw talent. Werkgevers kunnen de personeelsvijver waarin ze vissen vergroten, bijvoorbeeld door studenten stage te laten lopen (toolbox). Een andere mogelijke oplossing is het loslaten van harde functie-eisen en in plaats daarvan te kijken naar vaardigheden (artikel). Werkgevers kunnen zich ook richten op nieuwe doelgroepen, zoals statushouders, gepensioneerden (artikel), mensen met een arbeidsbeperking of buitenlandse werknemers (artikel).
- Het anders organiseren van het werk. Bijvoorbeeld door het mogelijk te maken om taken en banen te combineren. Daarnaast kan technologie werk uit handen nemen en zorgt een (her)verdeling van taken en het schrappen van niet-noodzakelijke taken mogelijk voor een efficiëntieslag. Een mogelijke snelle(re) oplossing is werknemers meer uren te laten werken.
- Het binden en boeien van werknemers. Werkgevers met een focus op de vitaliteit (artikel) en ontwikkeling van werknemers hebben meer binding met bestaande werknemers en zijn aantrekkelijker als potentiële nieuwe werkgever. Binden en boeien kan ook met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en faciliteiten, het bieden van roosterflexibiliteit (artikel), een zorgvuldig inwerktraject voor nieuwe werknemers en ondersteuning bij specifieke zaken, zoals geldzorgen van werknemers (artikel).