Werkgevers onderscheiden zich met vrijwilligerswerk
Steeds meer werkgevers geven werknemers de tijd om vrijwilligerswerk te doen. Ter inspiratie van werkgevers hebben NVP (het netwerk voor HR-professionals) en de community Good Busy een whitepaper ontwikkeld over dit ‘medewerkersvrijwilligerswerk’.
Het wordt steeds belangrijker dat werk niet ‘zomaar’ werk is, maar dat het ook betekenis, nut en een soms wat idealistischer doel heeft. Deze ‘zingeving’ is onder meer te vergroten door middel van medewerkersvrijwilligerswerk, waarbij werknemers tijd van hun werkgever krijgen om voor sociale ondernemingen, non-profitorganisaties of goede doelen werkzaamheden te verrichten. De maatschappelijke inzet van werknemers zorgt voor zingeving én maakt een verschil in de samenleving.
Vrijwilligerswerk in de employee journey
In de whitepaper ‘Social impact in HR-beleid. Medewerkersvrijwilligerswerk als troef’ (pdf) van NVP en Good Busy is te lezen dat (het doen van) vrijwilligerswerk in verschillende fasen van de ‘employee journey’ ook de werkgever wat kan opleveren:
- In de selectiefase helpt het organisaties om zich te onderscheiden als aantrekkelijk werkgever. Biedt een werkgever werknemers de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen, dan doet hij er goed aan dit als arbeidsvoorwaarde op te nemen in de vacaturetekst(en). Het is ook aan te raden om één of meerdere persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen te delen op de website of op sociale media.
- Bij de onboarding kan vrijwilligerswerk een rol spelen bij het ontstaan van sociale verbinding. Hierbij helpt het als de vrijwillige activiteit aansluit bij de kernactiviteiten van de organisatie.
- Vrijwilligerswerk kan zorgen voor het ontwikkelen van talenten, zoals inlevingsvermogen en leiderschapsvaardigheden, en zo bijdragen aan het behoud van werknemers. Een werknemer die een nieuwe uitdaging zoekt, kan door vrijwilligerswerk nieuwe motivatie en zingeving vinden, of onderzoeken wat (beter) bij hem past. Ook komt het voor dat arbeidsongeschikte werknemers sneller herstellen door re-integratie via vrijwilligerswerk.
- Zelfs in een afscheidsfase kan maatschappelijke inzet voor verbinding blijven zorgen. Bijvoorbeeld met (bijna-)gepensioneerden, die door het doen van vrijwilligerswerk een actieve rol blijven spelen in de maatschappij.
Tips voor medewerkersvrijwilligerswerk
Verder staan er in de whitepaper verhalen over organisaties die maatschappelijke inzet van werknemers in de verschillende fasen hebben geregeld, en algemene praktische tips voor werkgevers om zelf aan de slag te gaan. De publicatie is een vervolg op eerder verschenen whitepaper (pdf), waarin onder meer de basis van medewerkersvrijwilligerswerk werd uitgelegd.