U bent hier

Onderneming & Personeel
Daling aantal fusies en overnames in 2023

Daling aantal fusies en overnames in 2023

In 2023 ontving de Sociaal-Economische Raad (SER) 813 meldingen van fusies en overnames. Dat is een daling van 6,4% ten opzichte van 2022. Als de bestuurder plannen heeft voor een fusie, overname of duurzame samenwerking met een andere onderneming, moet hij de ondernemingsraad (OR) vooraf om advies vragen.

De Sociaal-Economische Raad (SER) ontving in 2023 in totaal 813 meldingen van fusies en overnames. In 2022 waren dit er 869. Dit is het tweede achtereenvolgende jaar sinds 2021 dat het aantal fusies en overnames is gedaald. In 2023 kwamen de meldingen uit de volgende sectoren: 

  • diensten: 312;
  • industrie en bouw: 174;
  • handel: 132;
  • non-profit: 115;

Op de site van de SER staat een volledig overzicht van het aantal fusiemeldingen

Melding maken verplicht volgens Fusiegedragsregels

Om de belangen van werknemers bij een fusie of overname te beschermen, heeft de SER Fusiegedragsregels (pdf) opgesteld. Deze gelden zowel voor het bedrijfsleven als voor de overheid, non-profitorganisaties en vrije beroepen. De Fusiegedragsregels schrijven onder meer voor dat de betrokken partijen de voorgenomen fusie of overname en de gevolgen hiervan voor de werknemers tijdig bij de SER en bij de betrokken vakbonden moeten melden. De vakbonden moeten namelijk nog wezenlijke invloed kunnen uitoefenen op de totstandkoming van de fusie of overname en de uitvoering daarvan. De vakbonden zullen een oordeel vormen van de fusie of overname en de gevolgen daarvan voor de organisatie en de werknemers en zullen ook contact met de ondernemingsraad opnemen. De OR heeft namelijk ook nog van alles in te brengen als er een fusie of overname aan zit te komen.

Aandachtspunten voor de OR bij adviesaanvraag over fusie of overname 

Volgens artikel 25, lid 1a en 1b van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) is de bestuurder verplicht om de OR vooraf om advies te vragen bij een voorgenomen fusie, overname of duurzame samenwerking. Bij zijn advies kan de OR het standpunt van de vakbond meenemen, met name als het gaat over het opvangen van de gevolgen voor het personeel. Hoewel elke situatie anders is, doet de OR er goed aan om een lijst van vragen en aandachtspunten bij een fusie, overname of duurzame samenwerking door te lopen. De OR moet vooral ook zelf bedenken onder welke voorwaarden er eventueel gefuseerd mag worden en welke voordelen dat op moet leveren. De OR mag daarvoor ook een externe deskundige inschakelen (artikel 16 WOR).