Aangifte inkomstenbelasting 2023 op stoom
Het tijdvak voor de aangifte inkomstenbelasting over 2023 heeft een vliegende start gemaakt. Op 1 maart heeft de Belastingdienst al 735.000 aangiftes binnengekregen, meer dan ooit op één dag. Aan belastingplichtigen die nog vóór 1 april hun aangifte indienen, belooft de fiscus dat zij voor 1 juli bericht krijgen over hun definitieve aanslag.
Particulieren en ondernemers kunnen de aangifte inkomstenbelasting over 2023 sinds 1 maart 2024 indienen. In de eerste week van de aangifteperiode zijn er al 2,5 miljoen aangiftes ingediend, zo heeft de Belastingdienst laten weten. Dat zijn er 270.000 méér dan vorig jaar in de eerste week. De aangifte over 2023 moet uiterlijk 30 april 2024 binnen zijn bij de fiscus.
Box 3, lijfrente, aftrekposten verdelen
In het algemeen lijkt het aangifteprogramma nu goed te werken. Dus ook belastingplichtigen die er geen sport van maken om zo snel mogelijk de aangifte in te dienen, kunnen gerust aan de slag met het controleren en aanvullen van de aangifte. Daarbij kan de toolbox ‘Stap voor stap door de aangifte inkomstenbelasting’ van Rendement mogelijk nog van pas komen. De toolbox bundelt uitleg over de aftrekposten en aandachtspunten die mogelijk nog een voordeeltje op kunnen leveren. Hieronder nog beknopt enkele algemene aandachtspunten:
- Tot en met 2022 gebruikte de Belastingdienst twee verschillende rekenmethodes voor de heffing in box 3. Vervolgens keek de fiscus welke methode het gunstigst uitpakte. Maar over 2023 geldt er nog maar één methode. Het fictieve rendementspercentage dat de Belastingdienst gebruikt voor banktegoeden is inmiddels ook bekend: 0,92%. Een aandeel in het vermogen van een vereniging van eigenaren valt met ingang van de aangifte over 2023 ook in de categorie banktegoeden.
- Belastingplichtigen die 'meer dan hobbymatig' verkopen op online platformen moeten de opbrengst als inkomen opgeven in de aangifte. Sinds 1 januari 2023 geldt een Europese richtlijn die online platformen verplicht om gegevens door te geven aan de fiscus van verkopers die meer dan 30 verkopen doen, of daar meer dan € 2.000 mee verdienen. Zij kunnen dus waarschijnlijk op extra aandacht rekenen bij de aangifte.
- Dat laatste geldt ook voor belastingplichtigen die in 2023 een lijfrente hebben afgekocht, want hier is de Belastingdienst dit jaar extra alert op.
- Met het slim verdelen van aftrekposten tussen fiscale partners valt over het algemeen ook belasting te besparen. Het aangifteprogramma heeft daar sinds dit jaar een automatische functie voor (vorig jaar bleek deze niet vlekkeloos te werken). Deze functie bepaalt zelf de optimale verdeling. Toch is het slim om ook nog even zelf te schuiven in het programma, want de Consumentenbond meldt dat de functie bijvoorbeeld bij winst uit onderneming of bij box 3-heffing niet werkt.
Uitstel aanvragen tot 1 september 2024
Belastingplichtigen die nu al zien aankomen dat zij de deadline van 1 mei voor de aangifte niet gaan halen, kunnen uitstel aanvragen. Dat kan via Mijn Belastingdienst, de BelastingTelefoon of via een formulier op de site van de fiscus. De belastingplichtige krijgt dan in principe uitstel tot 1 september 2024. Er zit daarbij wel een addertje onder het gras, want voor de periode vanaf 1 juli 2024 rekent de Belastingdienst belastingrente. Die rente bedraagt inmiddels 7,5% voor de inkomstenbelasting. Als de belastingplichtige uiteindelijk moet bijbetalen in de aanslag (in tegenstelling tot een teruggave), kan dat dus extra in de papieren lopen. Deze extra rekening valt te voorkomen door vóór 1 mei 2024 om een voorlopige aanslag te vragen over 2023 bij de Belastingdienst en die te betalen.