Subsidie voor bevordering gelijke behandeling
Het bevorderen van gelijke behandeling binnen de organisatie is een belangrijke taak van de OR. Wil de bestuurder daar echt werk van maken, dan is er mogelijk een Europese subsidie beschikbaar die daarbij van pas komt.
Arbeidsorganisaties, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties die op een innovatieve manier zijn gericht op het stimuleren van gelijkheid tussen mannen, vrouwen of andere genders op de werkvloer, kunnen voor deze projecten in samenwerkingsverband subsidie aanvragen. Het doel van de subsidie is om via sociale innovatie gendergelijkheid binnen arbeidsorganisaties en de arbeidsmarkt te bevorderen, bijvoorbeeld met projecten die het mogelijk maken om arbeid en zorg beter te combineren of die gericht zijn op loontransparantie en gelijke beloning.
De subsidie aanvragen kan van 6 mei 2024 vanaf 09:00 uur tot en met 7 juni 2024 om 17:00 uur, via het subsidieportaal van Uitvoering van beleid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Kwaliteit en uitvoerbaarheid staan voorop
Het ministerie van SZW verdeelt het beschikbare subsidiebedrag van € 5,5 miljoen uit het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+) op basis van een zogenoemde subsidietender. Daarbij beoordeelt het ministerie de projectvoorstellen op kwaliteit en uitvoerbaarheid. De best beoordeelde aanvragen krijgen als eerste subsidie toegekend tot het beschikbare budget volledig is benut. Er zijn vijf subthema’s waarbinnen subsidies aangevraagd kunnen worden:
- vrouwen in de sectoren exacte wetenschappen, technologie, techniek en toegepaste wiskunde (STEM sectoren);
- betere combinatie arbeid en mantelzorg;
- het stimuleren van economische zelfstandigheid;
- gelijkere verdeling van werk en zorg- en huishoudtaken;
- loontransparantie.
OR kan sociale innovatie op de agenda zetten
De OR kan sociale innovatie op de agenda zetten voor de overlegvergadering. De OR kan de bestuurder dan wijzen op de mogelijkheid voor deze subsidie en eventueel meedenken over de invulling van projecten in dat kader. De OR heeft immers de taak om gelijke behandeling binnen de organisatie te bevorderen (artikel 28, lid 3 WOR) en kan hiervoor ook het initiatiefrecht inzetten (artikel 23 WOR). Voelt de bestuurder daar weinig voor, dan kan de OR uiteraard ook voorstellen doen die wat kleinschaliger zijn en waarvoor hij geen subsidie aanvraagt. Zo kan de bestuurder zich alsnog inzetten om bijvoorbeeld de combinatie van arbeid en mantelzorg of loontransparantie binnen de organisatie te verbeteren.