Stress meten en eerder aanpakken door inzet AI
Een Nederlands consortium krijgt 10,8 miljoen euro voor een project om stress op het werk aan te pakken en de mentale veerkracht van medewerkers te vergroten. De onderzoekers willen AI inzetten om stress bij werknemers te meten, waardoor stress eerder herkend wordt.
Onderzoekers van het Amsterdam UMC en een groot aantal partners hebben een vernieuwende manier ontwikkeld om stress aan te pakken en veerkracht te vergroten. Dit consortium krijgt 10,8 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om het project DESTRESS uit te voeren. De onderzoekers willen weten of stress sneller herkend kan worden. Er kan dan ook eerder ingegrepen worden met maatregelen om stress tegen te gaan. Stress is een serieuze bedreiging voor de gezondheid van de werknemers en de continuïteit van organisaties. Volgens hoogleraar Stress en Veerkracht Christiaan Vinkers van het Amsterdams UMC zijn er jaarlijks 2,9 miljoen verzuimdagen vanwege psychische oorzaken.
Stress meten met artificiële intelligentie
Het bespreekbaar maken van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en de psychische klachten die dat veroorzaakt, is niet eenvoudig te realiseren en gebeurt in veel organisaties niet. Stress wordt niet op tijd gesignaleerd en bovendien is niet duidelijk wie in de organisatie verantwoordelijk is voor de aanpak ervan. Stress kan immers ook ontstaan vanwege privéfactoren. DESTRESS wil met de inzet van AI (artificiële intelligentie) stresssignalen vanuit de werknemer en de omgeving meten, zodat stress eerder herkend wordt. Hierbij mag de privacy uiteraard niet in gevaar komen. Daarom doen er ook onderzoekers uit de sociologie, het recht en de ethiek mee. Door stress actief op te sporen, moeten werkgever en werknemer hierover in gesprek gaan en samen kijken welke maatregelen nodig zijn om de stress weg te nemen. Dit moet uiteindelijk zorgen voor minder verzuim door stress.