Invoering extra verhoging minimumloon wordt krap
Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vragen van Tweede Kamerleden beantwoord over de geplande extra verhoging van het minimumloon met 1,2% per 1 juli 2024.
Lees ook het nieuwsartikel Tweede Kamer stemt voor extra verhoging minimumloon
Elk half jaar – per 1 januari en per 1 juli – wordt het wettelijk minimumloon geïndexeerd. Het demissionair kabinet wil dat daar per 1 juli 2024 nog een extra verhoging van 1,2% bovenop komt. Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beantwoordde hier deze week vragen (pdf) van Tweede Kamerleden over. Ze liet onder meer weten dat het tijdpad voor de verhoging krap is. Het is daarom van belang dat de Tweede Kamer op 27 februari over de wetswijziging een besluit neemt. Na de behandeling in de Tweede Kamer zal de Eerste Kamer ook nog een oordeel moeten vellen. UWV wil uiterlijk 15 april 2024 zekerheid hebben over het doorgaan van de verhoging. Deze zekerheid is ook van belang voor werkgevers.
Beperkte verhoging werkgeverslasten voor hogere lonen
Een verhoging van het minimumloon kan zorgen voor hogere werkgeverslasten voor de werknemers in hogere salarisschalen, het zogenoemde ‘overloopeffect’. De minister verwacht echter dat het overloopeffect van de voorgestelde extra verhoging, vanwege de relatief beperkte omvang, zeer beperkt zal zijn. De minister laat verder weten dat het demissionaire kabinet na 1 juli 2024 geen voornemens heeft voor aanvullende bijzondere verhogingen van het minimumloon, naast de reguliere halfjaarlijkse indexatie.