AOW’er mogelijk wapen tegen personeelstekort
Het aantal mensen dat doorwerkt na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd is de afgelopen tien jaar verdubbeld tot 236.000. Dat meldt ABN AMRO in een onlangs verschenen arbeidsmarktrapport. Het onbenutte arbeidspotentieel onder AOW’ers is zelfs nóg groter. Het is aan werkgevers om dit te benutten.
Volgens het rapport, dat ABN AMRO baseert op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), is het onbenutte arbeidspotentieel onder AOW’ers 250.000 mensen. Ook zijn er ruim 900.000 55- tot 65-jarigen die in de komende jaren de AOW instromen en mogelijk willen doorwerken. Gezien de arbeidsmarktkrapte doen werkgevers er goed aan om niet zomaar aan deze groep voorbij te gaan.
Doorwerken AOW’er als onderdeel van HR-beleid
Veel AOW’ers staan onder voorwaarden open voor betaald werk. De belangrijkste voorwaarden voor hen zijn dat het werk leuk moet zijn, dat ze de flexibiliteit krijgen om zelf hun werktijden te bepalen én dat ze het werk parttime mogen verrichten. Een goed salaris komt pas op de laatste plaats. Een andere opvallende voorwaarde is dat AOW’ers gevraagd willen worden om door te werken, door de werkgever óf door collega’s.
Om bijna-AOW’ers te activeren, doen werkgevers er dus goed aan om met ze in gesprek te gaan over een mogelijke verlenging van hun carrière. Werkgevers kunnen kijken of er voor hen passend werk te creëren is door in kaart te brengen welke werkzaamheden ook in deeltijd kunnen worden uitgevoerd of in ‘klussen’ zijn op te knippen die op zzp-basis kunnen worden uitgevoerd. Door de vergrijzing is het ook het overwegen waard om doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd (toolbox) een integraal onderdeel te maken van het HR-beleid.
Werken met AOW’er heeft voordelen
Het werken met AOW’ers heeft zo zijn voordelen, en niet alleen omdat ze veel kennis en ervaring met zich meebrengen. Ook de overheid probeert het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om met ouderen te werken (artikel). Zo hoeven werkgevers sinds 1 juli 2023 bij ziekte van een AOW-gerechtigde werknemer het loon nog maar zes weken door te betalen. De verkorte termijn geldt ook voor de re-integratieverplichtingen, het opzegverbod bij ziekte én het recht op een Ziektewet-uitkering.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is afgelopen jaar al de voorlichtingscampagne ‘Sommige werknemers zijn niet te stoppen’ gestart, met daarin onder meer tips voor hoe werkgevers in gesprek kunnen gaan met werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd naderen (in 2024: 67 jaar).