U bent hier

Onderneming & Personeel
Onvoldoende nazorg bij ernstige incidenten op werk

Onvoldoende nazorg bij ernstige incidenten op werk

Medewerkers die een calamiteit meemaken kunnen daar psychische schade van ondervinden. In sommige beroepen is dit een veelvoorkomend risico. Onderzoek van tv-programma Zembla wijst uit dat bij de brandweer nauwelijks voorzien is in adequate opvang en nazorg.

Een calamiteit op de werkvloer kan enorme impact hebben. Agressie van bezoekers of patiënten, een arbeidsongeval, een overval of brand laten letterlijk en figuurlijk hun sporen na. De werkgever moet dan zorgen voor opvang en nazorg. In sommige beroepen zijn heftige gebeurtenissen aan de orde van de dag. Dan is ook de opvang van medewerkers goed geregeld, zou je denken. Dat is niet het geval bij de nationale brandweer, zo blijkt uit onderzoek van tv-programma Zembla. De brandweer blijkt niet te weten in welke mate medewerkers psychische klachten hebben van het werk en in hoeverre die leiden tot posttraumatische stress-stoornis (PTSS) en verzuim.   

Toename van aantal reanimaties

PTSS is een veelvoorkomende stoornis die kan optreden na een heftig incident. Het kan zorgen voor herbelevingen, nachtmerries en ernstige psychische problemen. De laatste cijfers van de brandweer over PTTS-gevallen dateren uit 2018. De brandweer heeft dus geen goed beeld van de hudige situatie. Uit internationale cijfers blijkt dat er veel brandweerlieden zijn die ermee kampen. Brandweerlieden gaven ook aan niet goed voorbereid te zijn op incidenten als verdrinkingen en beknellingen. Ook moeten ze steeds vaker reanimaties uitvoeren. De 25 veiligheidsregio’s moeten elk voor zich de opvang en nazorg regelen. Daardoor zijn er grote verschillen in aanpak. Uit het onderzoek blijkt dat alleen regio Rotterdam-Rijnmond een psycholoog in dienst heeft.

Ondersteuning en nazorg voor bhv’ers

Ook bedrijfshulpverleners kunnen vaker te maken hebben met reanimaties en agressief gedrag. Er is meer verkeer van mensen, die ook nog eens vaker ongewenst gedrag vertonen, verbaal en fysiek. De werkgever moet ondersteuning en nazorg regelen voor bhv’ers die een ernstig incident hebben meegemaakt. Dat kan ook in een kantooromgeving gebeuren. Een collega of bezoeker reanimeren of een overval meemaken, zijn ingrijpende gebeurtenissen. De nazorg moet niet alleen direct na het incident plaatsvinden, maar ook daarna. De behoefte van de werknemer hoort daarbij leidend te zijn. Voor wie dat wil, moet er makkelijk toegang zijn tot een bedrijfsmaatschappelijk werker of andere psychische ondersteuning.