Gedragscode voor liefde op de werkvloer
Werknemers brengen veel tijd door op het werk en dan springt de vonk weleens over. Dat kan een vervelende sfeer teweegbrengen: de vlinders in de buik komen de resultaten niet ten goede of collega’s storen zich aan het kleffe gedoe van de tortelduifjes. Een werkgever kan regels over relaties op de werkvloer vastleggen in een gedragscode.
Een werkgever kan een relatie niet verbieden, want privé is privé. De situatie ‘oplossen’ door één van de werknemers over te plaatsen, mag alleen als er een zwaarwegende grond is. Een relatie op de werkvloer kan wel een hoop geroddel en scheve gezichten veroorzaken, bijvoorbeeld als een leidinggevende een relatie aangaat met een werknemer. Het is daarom belangrijk dat de code duidelijk maakt dat bepaald gedrag of een bepaalde situatie consequenties heeft.
Liefdesrelatie kan leiden tot ontslag
Zo kan een liefdesrelatie zelfs een reden zijn voor ontslag. Dit overkwam een werknemer die een affaire aan was gegaan met de vrouw van zijn collega. De situatie werd onhoudbaar en de rechter ontbond het contract. Ook een salesmanager verloor haar baan, toen haar collega en partner vertrok naar de concurrent. Haar werkgever was te bang dat de twee gevoelige informatie zouden uitwisselen en de rechter stelde hem in het gelijk.
Rol voor OR bij opstellen gedragscode
De ondernemingsraad (OR) heeft instemmingsrecht bij de invoering van de gedragscode. De OR waakt daarbij ook over de privacy van de werknemers en de toepassing van de AVG. Instemming van de OR draagt bovendien bij aan de acceptatie en naleving ervan in de organisatie. Het beleid is bedoeld om alle werknemers te beschermen en maakt het samenwerken (e-learning) een stuk gemakkelijker.