Loonindexcijfers van CBS kunnen helpen bij loonafspraken
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zet iedere maand de ontwikkeling van de cao-lonen op een rijtje in de zogenoemde loonindexcijfers. Sinds kort is er een kersverse tabel met het jaar 2020 als basis. Uw organisatie kan de loonindexcijfers bijvoorbeeld gebruiken voor het bepalen van de jaarlijkse salarisaanpassing.
Het CBS publiceert elke maand de bijgewerkte indexcijfers voor de cao-lonen en de contractuele loonkosten. De ontwikkeling in een maand en jaar wordt afgezet tegen een startjaar. Dat startjaar was het afgelopen decennium 2010, maar het CBS heeft kortgeleden een nieuwe tabel gemaakt met 2020 als basis. Elke maand wordt het loonniveau van de betreffende maand vergeleken met het basisjaar. Het basisjaar is gelijk aan 100.
Door het gemiddelde van de 12 maanden van 2023 te nemen heeft het CBS in januari 2024 het jaargemiddelde van 2023 voor de cao-lonen bepaald op 111,6. Dat betekent volgens het CBS dat de lonen ten opzichte van 2020 met 11,6% zijn gestegen.
Salarissen indexeren met de loonindexcijfers
Met behulp van de loonindexcijfers van het CBS kan uw onderneming loonafspraken maken voor een langere periode, waarbij de bedragen passen in de economische verwachtingen voor de komende jaren. Dat kan handig zijn bij contracten met een lange looptijd waarbij de afspraken duidelijk moeten zijn.
In de arbeidsovereenkomsten (tools) kan worden vastgelegd dat uw organisatie de beloning periodiek aanpast aan de huidige en toekomstige inflatie door ze te indexeren met de loonindexcijfers van het CBS. Soms schrijft de cao zelfs voor dat werkgevers de loonindexcijfers gebruiken voor het bepalen van de jaarlijkse salarisaanpassing. In de praktijk wordt in cao's voor de loonstijging vaker naar de inflatie gekeken, bijvoorbeeld door automatische prijsindexatie (apc) af te spreken.
Loonindexcijfers voor ruim 50 sectoren
Rendement zet elke maand de nieuwe loonindexcijfers in het vakblad Salaris Rendement en in de marktanalyse Loonindexcijfers (tool). Daarbij gaat het om de gemiddelde loonontwikkeling – inclusief en exclusief bijzondere beloningen – in ruim 50 sectoren. Op Statline, de databank van het CBS, zijn in de tabel Cao-lonen, contractuele loonkosten en arbeidsduur met behulp van filters ook de loonindexcijfers van één enkele sector terug te vinden.