U bent hier

Onderneming & Personeel
MKB preventietool helpt bij opzetten arbozorg

MKB preventietool helpt bij opzetten arbozorg

Voor mkb-bedrijven kan het lastig zijn de arbozorg op orde te krijgen. Er is niet altijd voldoende mankracht of kennis in huis. De overheid helpt met een handreiking voor werkgevers, met tips voor preventieve activiteiten. Onderdeel daarvan is de MKB preventietool.

Goede arbozorg begint bij preventie, maar werkgevers in het mkb weten vaak niet waar te beginnen, hebben er geen tijd voor of zijn bang dat het alleen maar geld kost en niets oplevert. Niet voor niets hebben nog niet alle werkgevers in het mkb een actuele en volledige risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en bijbehorend plan van aanpak. Om werkgevers te helpen, zijn op basis van onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tien succesfactoren voor het organiseren van preventieve activiteiten in het mkb opgesteld. Hoe deze in de praktijk gebracht kunnen worden, vertelt de MKB preventietool.

Stappenplan voor arbozorg

De MKB preventietool geeft een stappenplan voor het opzetten van de arbozorg. De werkgever of preventiemedewerker kan kiezen met welke fase van dit traject hij aan de slag wil gaan. Wie kiest voor stap 1: In kaart brengen, krijgt bijvoorbeeld onder andere te zien dat er een RI&E gemaakt moet worden en kan direct doorlinken naar een tool van Steunpunt RI&E om daarmee aan de slag te gaan. Zo zijn er voor alle fasen verschillende activiteiten die meteen doorlinken naar de juiste informatie, instantie of andere tools als de lezer erop klikt. De tool bevat ook branchespecifieke doorverwijzingen, zoals een link voor de bouw naar de 26 tools van Volandis voor deze sector.