CNV Jongeren opent meldpunt stagemisbruik
In februari starten veel studenten met een stage. Hierbij hopen ze relevante werkervaring op te doen en een volgende stap richting diplomering te zetten. Helaas zijn er ook de nodige misstanden in ‘stageland’. CNV Jongeren heeft een meldpunt voor stagemisbruik geopend.
De jongerentak van vakbond CNV opende het meldpunt stagemisbruik naar aanleiding van een inventarisatie onder leden, waaruit is gebleken dat stagemisbruik vaak voorkomt. Bij het meldpunt kunnen stagiairs melding maken als zij vermoeden slachtoffer te zijn van stagemisbruik. Doel van het meldpunt is om een beter beeld van misstanden binnen sectoren en organisaties te krijgen en dat vervolgens aan te kaarten bij de politiek en werkgevers. Daarnaast helpt CNV Jongeren melders onder meer met adviezen.
Stagebedrijf riskeert boete
Stagemisbruik komt voor in vele vormen en maten. Veelvoorkomende misstanden zijn dat stagiairs:
- Onvoldoende begeleiding krijgen. Een gebrek aan begeleiding kan bovendien leiden tot arbeidsongevallen.
- Geen eerlijke vergoeding ontvangen. Demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) riep de sociale partners afgelopen jaar op om cao-afspraken te maken over (passende) stagevergoedingen.
- Overmatige werkdruk ervaren, bijvoorbeeld doordat ze te veel taken en verantwoordelijkheden hebben die niet aansluiten bij de opleiding. Een stagiair mag niet als volwaardige werknemer werken. Gebeurt dit wel, dan riskeert het stagebedrijf een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie en kan de stagiair mogelijk ook met succes een arbeidsovereenkomst claimen (artikel).
- Ongepast behandeld worden, bijvoorbeeld in de vorm van stagediscriminatie of machtsmisbruik.
Stagepact moet positie mbo-studenten verbeteren
Het vermoeden bestaat dat lang niet alle misstanden worden gemeld bij de onderwijsinstelling van de stagiair – onder meer omdat de stagiairs voor het afronden van hun opleiding afhankelijk zijn van het oordeel van de stagebegeleider – of dat er weinig gebeurt met de misstanden die wél gemeld worden.
Vooral mbo-studenten zijn kwetsbaar voor misstanden, omdat zij vaak minder op de hoogte zijn van hun rechten dan wo- of hbo-studenten. Eerder hebben verschillende partijen, waaronder het ministerie van OCW zich via het ‘Stagepact MBO 2023-2027’ gecommitteerd aan ruim 50 maatregelen om de positie van mbo-studenten te verbeteren. Eén van die maatregelen is om meldingen van stagemisbruik te verzamelen bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven, die de mogelijkheid heeft om de erkenning van leerbedrijven (tool) in te trekken.