Exoskelet maakt fysiek zwaar werk lichter
Hoewel veel werk tegenwoordig is geautomatiseerd komt fysiek belastend werk nog vaak voor. De werkgever moet meer maatregelen nemen om lichamelijk zwaar werk minder belastend te maken. Exoskeletten kunnen helpen werk lichter te maken.
Bij risico van fysieke belasting moet de werkgever het werk lichter maken. Als er geen organisatorische en technische maatregelen meer te nemen zijn, is het gebruik van hulpmiddelen een optie, zoals een exoskelet (artikel). Tot voor kort waren exoskeletten nog experimenteel, en vooral in gebruik bij de revalidatie van mensen met een (tijdelijke) lichamelijke beperking. Inmiddels worden ze vaker aangeboden als arbeidsmiddel. Er zijn passieve en actieve exoskeletten, zonder en met motoraandrijving.
Exoskelet helpt bij tillen
Exoskeletten helpen bij het terugkomen uit moeilijke houdingen en als ondersteuning van een of meer ledematen en lichaamsdelen. Ze kunnen worden toegepast in allerlei werksoorten: in de industrie, bij technisch onderhoud en magazijnwerk waar producten op verschillende hoogten in of uit rekken getild moeten worden. Maar ook in de bouw en in ziekenhuizen bieden ze verlichting. Zo kan het exoskelet helpen bij tillen; het biedt de nodige extra kracht om een bejaarde uit een stoel te helpen. Maar ook bij duwen, trekken, werken boven het hoofd en in ongemakkelijke houdingen kan het ondersteuning bieden.