Helft van zelfstandigen verzorgt zelf de boekhouding
Bijna de helft van zzp’ers doet zelf de financiële administratie. Dit blijkt uit onderzoek van Boekhouder.nl onder 400 zzp’ers. Startende ondernemers doen er echter goed aan om externe hulp in te schakelen. Een boekhouder kan starters behoeden voor fouten die kunnen leiden tot boetes en hen wijzen op interessante fiscale faciliteiten.
Uit onderzoek van Boekhouder.nl blijkt dat 49,5% van zzp’ers de boekhouding doet zonder de hulp van een boekhouder in te schakelen. Dat is ook mogelijk door verschillende boekhoud-apps, die ondernemers in staat stellen om zelf facturen te maken en BTW-aangiften te doen. Uit het onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de zzp’ers van mening is voldoende verstand te hebben van de boekhouding om deze zelf te kunnen doen. Door online boekhoudsoftware kost het verzorgen van de boekhouding zzp’ers nog maar weinig tijd. Meer dan de helft van de respondenten is maximaal een half uur per week kwijt aan de boekhouding en een kwart maximaal een uur.
Boekhouder bij complexe administratie
Voor sommige zzp’ers kan het wel lonen om toch een boekhouder in te schakelen. Volgens Boekhouder.nl hangt dit vooral af van het werk. Een zelfstandige die met verschillende opdrachtgevers en onderaannemers werkt, en zelf materialen inkoopt heeft vaak een complexe administratie. Een boekhouder kan voor deze zzp’er meerwaarde bieden.
Ook startende ondernemers doen er goed aan om een boekhouder in te schakelen. Zij kunnen zzp’ers behoeden voor fouten die kunnen leiden tot boetes en hen wijzen op fiscale voordelen, zoals de mkb-winstvrijstelling (artikel), de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.
Financieel advies bij problemen
Ook de zzp’er die op zoek is naar financieel advies kan het beste bij een boekhouder aankloppen, vooral in het geval van financiële problemen. De boekhouder kan de financiële situatie van de onderneming beter inschatten dan de ondernemer zelf en hem voorzien van passend advies om de zaak weer op de rails te krijgen.