Zakendoen met aanvragers van NOW niet zonder risico’s
Handelen met ondernemingen die een beroep deden op de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) brengt extra risico’s met zich mee. Dit komt naar voren uit recent onderzoek naar de impact van de NOW-steun onder 84.000 ondernemingen.
Uit onderzoek van Altares Dun & Bradstreet blijkt dat het riskanter is om zaken te doen met ondernemingen die een beroep deden op de NOW (artikel) dan met ondernemingen die dat niet deden. Dit geldt niet alleen voor de periode na de coronapandemie maar ook daarvoor. Relatief gezien betalen NOW-aanvragers facturen minder vaak op tijd. Daarnaast zijn zij vaker betrokken bij incassotrajecten en hebben zij een hoger risico op een faillissement. Relatief gezien is het risico op incasso bij ondernemingen met NOW-steun drie keer zo hoog als bij ondernemingen die geen NOW-steun aanvroegen, aldus het onderzoek (pdf).
Vooral NOW 1 populair
Ondernemingen deden vooral een beroep op de eerste NOW-periode, bekend als NOW 1. Maar liefst 72.377 ondernemingen ontvingen toen steun van de rijksoverheid. In de daaropvolgende periodes daalden de aanvragen aanzienlijk. Zo ontvingen in de laatste periode, NOW 6, nog maar 1.278 ondernemingen voor het eerst NOW-steun. De steun werd het meest aangevraagd in de volgende sectoren:
- restaurants en cafés (19,81%);
- hotels (17,52%);
- de groothandel (10,60%).
Derden- of accountantsverklaring vereist
De NOW-regeling werd in 2020 in het leven geroepen om ondernemers tegemoet te komen die omzetverlies hadden geleden als gevolg van de coronapandemie. UWV kon getroffen ondernemers een tegemoetkoming bieden in de loonkosten. Achteraf moesten zij wel kunnen aantonen dat dit bedrag terecht was in de vorm van een derden- of een accountantsverklaring.