Plan verplichting gedragscode en klachtenregeling
In het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld zinspeelt de overheid ook op wijzigingen in de wet- en regelgeving. Zo wordt waarschijnlijk niet alleen de vertrouwenspersoon verplicht, maar ook de gedragscode en klachtencommissie.
In het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld zijn vijf actielijnen geformuleerd waarlangs maatregelen moeten worden genomen. Actielijn 2 bevat maatregelen op het gebied van wet- en regelgeving. Dat werknemers recht hebben op een gezonde en veilige werkomgeving is al geregeld in de Arbowet. Maar de regering bekijkt of aanvullende wetgeving nodig is. De verplichting van een vertrouwenspersoon is daar onderdeel van. Dit initiatiefwetsvoorstel ligt momenteel ter behandeling bij de Tweede Kamer. Daarnaast overweegt het kabinet werkgevers te verplichten tot het hebben van een gedragscode en een klachtenregeling. Dit zou bijdragen aan de aanpak van grensoverschrijdend gedag in organisaties.
Preventieve werking gedragscode
De gedachte achter het invoeren van een wettelijke verplichting van een gedragscode (tool) voor werkgevers is dat er een preventieve werking vanuit kan gaan. Een gedragscode draagt bij aan een veilige cultuur in organisaties, waarbij het normaal is elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag. Daarbij moeten het MT of de directie en leidinggevenden op de werkvloer het goede voorbeeld geven. Verder onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om werkgevers wettelijk te verplichten een klachtenregeling te hebben. Dat kan de meldingsbereidheid onder slachtoffers vergroten. Een klachtenregeling zorgt er namelijk voor dat formele klachten over ongewenste gedrag zorgvuldig worden onderzocht en afgehandeld. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn de mogelijkheden voor handhaving en oplopende regeldruk.