U bent hier

Onderneming & Administratie
Overeenkomst met België over grensarbeiders

Overeenkomst met België over grensarbeiders

Om fiscale belemmeringen voor thuiswerkende grensarbeiders te beperken, heeft Nederland in een overeenkomst met België afspraken gemaakt over wanneer sprake is van een zogenoemde vaste inrichting. Verder vinden er onderhandelingen plaats met België en Duitsland over een drempelregeling.

Om werkgevers duidelijkheid te bieden, hebben Nederland en België in een overeenkomst (pdf) verduidelijkt wanneer er (geen) sprake is van een ‘vaste inrichting’ bij thuiswerkende grensarbeiders. Dit is belangrijk, want als er sprake is van een vaste inrichting moet de werkgever in het woonland van de werknemer belasting afdragen over de winst van de onderneming. Of sprake is van een vaste inrichting hangt af van alle feiten en omstandigheden van de betreffende situatie. In de overeenkomst worden drie situaties genoemd die verduidelijken of er sprake is van zo’n vaste inrichting:

  • Er wordt incidenteel thuisgewerkt;
  • Er wordt structureel thuisgewerkt met de mogelijkheid tot werken op locatie;
  • Er wordt structureel en verplicht thuisgewerkt.

Daarnaast is als praktische handreiking vastgelegd dat als een werknemer gedurende een kalenderjaar 50% of minder van de arbeidstijd thuis werkt, er in ieder geval geen sprake is van een vaste inrichting.

Nederland overlegt nog met België en Duitsland over drempelregeling

Verder wil Nederland een drempelregeling voor thuiswerkende grensarbeiders opnemen in bilaterale belastingverdragen. Het kan dan voorbeeld gaan om een regeling waarbij grensarbeiders tot een aantal dagen thuis kunnen werken zonder verschuiving van het heffingsrecht over hun inkomen naar de woonstaat. Nederland onderhandelt hier nog over met België en Duitsland.
Voor de langere termijn verkent Nederland of regelingen voor grensarbeiders en verduidelijkingen ook mogelijk zijn in samenwerking met een grotere groep landen, bijvoorbeeld binnen de Europese Unie of de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).