Strengere regels in Arbobesluit voor reprotoxische stoffen
Er komt een aanpassing van het Arbobesluit waardoor voor reprotoxische stoffen dezelfde strenge regels gaan gelden als voor stoffen die kanker en schade aan het DNA kunnen veroorzaken. Deze vallen onder de zeer zorgwekkende stoffen waarvoor de werkgever passende maatregelen moet nemen.
Voor werken met gevaarlijke stoffen die kanker kunnen veroorzaken (carcinogene stoffen) en stoffen die het DNA kunnen beschadigen (mutagene stoffen) gelden al langer strengere regels. Aan de Europese richtlijn hiervoor worden nu ook reprotoxische stoffen (R-stoffen) toegevoegd. Hierdoor zijn werknemers in alle EU-landen tegen dezelfde risico’s beschermd. Reprotoxische stoffen zijn stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de seksuele functie van werknemers, de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van hun nageslacht. Met de wijziging van het Arbobesluit en de Arboregeling wordt deze Europese regelgeving vastgelegd in de Nederlandse wetgeving. Er is een internetconsultatie uitgeschreven voor het beoogde besluit.
Langere bewaartermijn gegevens blootstelling
Op twee punten gaan de voorgestelde aanpassingen van het Arbobesluit verder dan de Europese richtlijn:
- Voor werkgevers geldt een bewaartermijn van veertig jaar voor de registratie van blootstelling. Dit is zo voor kankerverwekkende stoffen. Deze termijn is veel langer dan de termijn van vijf jaar die de EU-richtlijn aangeeft. Hierdoor is het beter mogelijk de gevolgen van blootstelling voor de gezondheid van werknemers vast te stellen. Ook om een beroepsziekte te kunnen vaststellen, is een langere termijn gunstig. Beroepsziekten openbaren zich vaak pas na langere tijd, soms zelfs pas na de pensioenleeftijd.
- Als voor het werken met reprotoxische stoffen niet duidelijk is of er een veilig blootstellingsniveau bestaat, dan gelden dezelfde regels als voor stoffen zonder drempelwaarde (veilige maximale waarde) is. De werkgever is in dat geval verplicht om de blootstelling altijd zo laag houden als technisch mogelijk is.
Belanghebbenden kunnen nog tot 29 december 2023 reageren op deze consultatie. Dat kan via de link op de website van Internetconsulatie.nl.