U bent hier

Onderneming & Administratie
ATR maakt gehakt van wetsvoorstel terugdringen schijnzelfstandigheid

ATR maakt gehakt van wetsvoorstel terugdringen schijnzelfstandigheid

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) stelt dat het conceptwetsvoorstel van minister Van Gennip van Sociale Zaken om schijnzelfstandigheid terug te dringen niet werkt. Het voorstel leidt zelfs tot meer in plaats van minder regeldruk voor burgers en ondernemingen.

Er is sprake van schijnzelfstandigheid als er voor werk een zzp'er in wordt gehuurd maar deze eigenlijk in loondienst is. Een werkgever heeft hierbij het voordeel dat er geen sociale premies en loonbelasting hoeven te worden afgedragen. Ook is het makkelijker om een zzp'er te ontslaan dan een werknemer. Het kabinet wil met het voorstel voor de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden duidelijker maken wanneer het werk kan worden gedaan door een zzp'er en wanneer daarvoor iemand in loondienst moet worden genomen. Voor de wet is onder meer gekeken hoe rechters in het verleden hebben beslist in dit soort zaken. 

Geen vermindering van schijnzelfstandigheid

Het ATR dat naar het wetsvoorstel heeft gekeken, stelt echter dat dit voorstel niet zal bijdragen aan het verminderen van de schijnzelfstandigheid (tool). In het advies aan de minister geeft het college aan dat de wet niet voor meer duidelijkheid en eenvoud voor ondernemingen, werkenden en zelfstandigen zal leiden bij het beoordelen van arbeidsrelaties. Ook de regeldruk zal er niet door afnemen. Het college adviseert het ministerie om eerst met individuele werkgevers en zelfstandigen in gesprek te gaan voordat het wetsvoorstel wordt ingediend. Het houden van een praktijkproef zou ook een must zijn.