Geen bezwaar mogelijk tegen verrekening Belastingdienst
De rechter heeft onlangs geoordeeld dat tegen een verrekening van de Belastingdienst geen bezwaarmogelijkheid openstaat. Er is namelijk geen sprake van een voor bezwaar vatbare beschikking bij de verrekening van terug te geven bedragen met nog openstaande aanslagen.
Als de Belastingdienst bedragen moet teruggeven aan een belastingplichtige mag hij eerst kijken of er toevallig nog aanslagen openstaan die al betaald hadden moeten zijn. Is hier sprake van, dan mag de fiscus het terug te geven bedrag verrekenen met de openstaande bedragen van de andere aanslagen. Een belastingplichtige kan zelf om verrekening vragen bij een teruggaaf als er nog een aanslag openstaat die hij op tijd wil betalen. In onderstaande zaak was een belastingplichtige het niet eens met een verrekening door de fiscus en wilde dit terug laten draaien.
Geen bezwaar open tegen verrekening
De ontvanger van de fiscus had in deze zaak belastingteruggaven verrekend met openstaande aanslagen over de jaren 2001-2018. Daar was de belastingplichtige het niet mee eens omdat de aanslagen waren verjaard. Bij de rechtbank kreeg de belastingplichtige nul op het rekest. Bij de belastingrechter staat volgens de rechter geen bezwaar open tegen een verrekening van de fiscus. De verrekening mocht dus gewoon. Daarna belandde de zaak bij Hof Amsterdam.
Verrekening mag want geen beschikking aanwezig
Hof Amsterdam gaf aan dat de ontvanger mag verrekenen en dat tegen deze beslissing niet kan worden geprocedeerd bij de belastingrechter. Tegen de beslissing tot verrekening staat namelijk geen bezwaar open omdat er geen sprake was van een voor bezwaar vatbare beschikking. Er was ook geen sprake van verjaring. De rechtbank had zich echter wel onbevoegd moeten verklaren in deze zaak maar dat deed niets af aan de uitspraak. De verrekening bleef dus in stand.
Hof Amsterdam, 19 september 2023, ECLI (verkort): 2591