U bent hier

Onderneming & Fiscus
Altijd beschikking nodig om verliezen te mogen verrekenen

Altijd beschikking nodig om verliezen te mogen verrekenen

De rechter heeft onlangs aangegeven dat een onderneming die verliezen heeft geleden en deze wil verrekenen in het bezit moet zijn van een verliesvaststellingsbeschikking, afgegeven door de Belastingdienst. De in een controlerapport van de fiscus opgenomen mededeling over de omvang van het te verrekenen verlies van eerdere jaren kan niet als een verliesbeschikking worden gezien.

 Maakt een onderneming verlies, dan kunnen deze verliezen worden verrekend met winsten uit vorige en latere jaren. Voor de inkomstenbelasting geldt dat een ondernemer een verlies met de drie voorgaande jaren en de negen volgende jaren mag verrekenen. In de vennootschapsbelasting (VPB) geldt voor de achterwaartse verrekening alleen het voorgaande jaar maar de verrekening is voorwaarts (latere jaren) onbeperkt. Hierbij gelden wel maxima. Die verliezen moeten dan wel zijn vastgesteld door de Belastingdienst die daarvoor een verliesvaststellingsbeschikking afgeeft. Dat die beschikking echt nodig is ondervond ook de bv in de onderstaande zaak.

Vertrouwen ontlenen aan rapport

In september 2016 werd bij een bv een boekenonderzoek ingesteld naar de aanvaardbaarheid van de aangiften VPB over 2012 tot en met 2015. Hierbij werd ook gekeken naar het feit of de verliezen van de voorgaande jaren correct waren vastgesteld. De inspecteur legde navorderingsaanslagen VPB op omdat hij het niet eens was met de hoogte van de verliezen die in het rapport waren opgenomen. De bv vond echter dat ze vertrouwen mocht ontlenen aan de hoogte van de verrekenbare verliezen die in het controlerapport van het boekenonderzoek dus een hoger bedrag aangaven dan het bedrag waarmee de inspecteur rekening had gehouden.

Rapport is geen beschikking

De bv stelde dat de in het controlerapport opgenomen mededeling over de omvang van het te verrekenen verlies van eerdere jaren als een verliesbeschikking moest wordn gezien. De inspecteur wees erop dat een verlies dat is vastgesteld op grond van artikel 20, tweede lid, Wet VPB alleen kan worden verrekend, indien dat verlies (dus) bij beschikking is vastgesteld. 
Hof Amsterdam bevestigde dat het controlerapport een ondersteunende en informatieve functie had en door een namens de inspecteur handelende aanslagregelende ambtenaar was opgesteld maar het rapport mocht de bv zeker niet beschouwen als een verliesvaststellingsbeschikking. De navorderingsaanslagen bleven dus in stand.
Gerechtshof Amsterdam, 12 september 2023 (gepubliceerd 18 oktober 2023), ECLI (verkort): 2323