Factoring optie bij instabiele debiteurenportefeuille
De liquiditeitspositie van veel mkb-ondernemingen staat onder druk door onder ander inflatie, stijgende rente en instabiele energieprijzen. Het gevolg is dat debiteuren mogelijk later of zelfs helemaal niet over de brug komen met betalingen. Als de debiteurenportefeuille daardoor minder stabiel wordt, kan factoring uitkomst bieden.
Bij factoring schiet een bank of factoringmaatschappij een factuurbedrag van debiteuren voor. Deze ‘factor’ betaalt de openstaande factuur en de organisatie ontvangt per ommegaande het bedrag. Daar staat een vergoeding van de factor tegenover, meestal een percentage van de omzet of uw factuur.
Voordelen van factoring
Het grote voordeel van factoring is de snelle betaling. De debiteurentermijnen lopen minder op ende organisatie beschikt sneller over geld. Daardoor komen er extra financiële middelen beschikking en is extra financiering niet nodig. De verbeterde liquiditeitspositie stelt organisaties in staat de groei te financieren uit eigen middelen. Het extra geld is weer inzetbaar om inkoopfacturen sneller te betalen. Dat biedt mogelijkheden om te onderhandelen over bijvoorbeeld betalingskortingen. Bij export vermindert uw organisatie de valutarisico’s, omdat de facturen in vreemde valuta’s direct worden betaald in euro’s. De factoringmaatschappij biedt u inzicht in de kredietwaardigheid van bestaande én nieuwe klanten. En als klap op de vuurpijl worden de administratieve lasten lager.
Prijskaartje van factoring
Al deze voordelen zijn natuurlijk niet gratis. De kosten zijn afhankelijk van de hoogte van de omzet, het aantal facturen dat jaarlijks verzonden wordt, het aantal debiteuren en de procedures voor debiteurenbeheer. Ook zijn er bepaalde voorwaarden voor factoring. Meer informatie over factoring vindt u in dit verdiepingsartikel.