U bent hier

Onderneming & Arbo
Meerderheid arbeidsongevallen niet gemeld

Meerderheid arbeidsongevallen niet gemeld

Uit een rapport van de Algemene Rekenkamer blijkt dat zeker de helft van de meldingsplichtige arbeidsongevallen niet wordt gemeld. Onveilige arbeidsomstandigheden blijven zo uit het zicht van de Arbeidsinspectie. Dat levert vooral voor uitzendkrachten en arbeidsmigranten extra risico op.

Uit het rapport Focus op onveilige arbeidsomstandigheden van de Algemene Rekenkamer blijkt dat zeker de helft maar waarschijnlijk meer van de meldingsplichtige arbeidsongevallen niet wordt gemeld bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Die ziet toe op het naleven van de verplichtingen door werkgevers om te zorgen voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Aanleiding voor het onderzoek was de aandacht in de media en daardoor ook bij de Tweede Kamer voor de onveilige arbeidsomstandigheden bij bagage-afhandelaars op Schiphol. Dat leidde tot Kamervragen over de werkwijze van de Arbeidsinspectie.

Extra risico arbeidsmigranten en uitzendkrachten

Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers arbeidsongevallen vaak niet melden, terwijl dat wel zou moeten. Tot nu toe werd het percentage niet-gemelde ongevallen op 50% geschat, maar het onderzoek laat zien dat dit eerder rond de 70% zal zijn. Dat zeker de helft niet wordt gemeld, is al 20 jaar bekend. Toch slagen politiek en toezichthouder er niet in dit te veranderen. Hierdoor lopen vooral kwetsbare groepen werkenden extra risico, zoals arbeidsmigranten en uitzendkrachten. Zij hebben te maken met zaken als onderbetaling, taalproblemen, gebrek aan inwerkprocedures en instructie enzovoort. Door ondermelding krijgt de Arbeidsinspectie geen zicht op voor hen onveilige situaties. Het volledige rapport Focus op onveilige arbeidsomstandigheden is te downloaden via de website van de Algemene Rekenkamer.