Soms risico bij persoonlijke beschermingsmiddelen
Bij werken op hoogte speelt altijd het risico van vallen. De werkgever moet maatregelen nemen om de werknemer hiertegen te beschermen. Als afzettingen op locatie niet mogelijk zijn, kan het gebruik van een harnas nodig zijn.
Werknemers die moeten werken op steigers, platforms of daken moeten beschermd worden tegen arbeidsongevallen zoals valgevaar. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. De locatie is bepalend voor de beschermingsmiddelen die kunnen worden ingezet. Zo is het niet altijd mogelijk om collectieve maatregelen te nemen als afzettingen en het ophangen van vangnetten. In dat geval moeten persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) gebruikt worden. Een harnas is dan de enige manier is om iemand te zekeren die op hoogte moet werken. Maar aan het gebruik daarvan zijn wel bepaalde risico’s verbonden. Hierover moet de werkgever instructie en voorlichting geven.
Risico gezondheid bij gebruik harnas
Het werken in een harnas beschermt tegen valgevaar, maar brengt wel risico’s voor de gezondheid van de werknemer met zich mee. Door het hangen ontstaat er druk op de aderen in de benen, en die raken daardoor een deel van hun pompende werking kwijt. Als dit te lang duurt, kan dit de bloedcirculatie stremmen, waardoor de bloedtoevoer naar de organen in gevaar komt. Ook de bloeddruk daalt. Uiteindelijk kan dit leiden tot flauwvallen en bewusteloosheid. De marges hierbij zijn klein, want deze situatie kan al na tien minuten tot een kwartier optreden. De officiële naam ervoor is ‘hangtrauma’ of ‘harness suspention trauma’. Werknemers moeten instructie krijgen hoe hiermee om te gaan – zo bevordert fietsbewegingen maken de bloedsomloop – en bij voorkeur niet alleen werken.