Personeelstekort tegengaan met combinatiebanen
UWV heeft op werk.nl aandacht gevraagd voor de combinatiebaan. Hierbij heeft een werknemer twee verschillende banen. De instantie stipt aan dat een combinatiebaan een personeelstekort helpt terug te dringen, maar ook om goede afspraken vraagt.
Voor de werknemer biedt de combinatiebaan meer inkomsten, meer afwisseling en meer uitdaging. Werkgevers kunnen door combinatiebanen hun personeelstekort verminderen, werknemers meer kennis en ervaring laten opdoen en werknemers behouden doordat een contract met weinig uren niet langer een reden is om uit te stromen. In Nederland hebben 491.000 werknemers een tweede baan, maar er zijn ook nog eens 541.000 deeltijders die meer uren willen werken (cijfers van begin 2023). Bij hun werkgever is meer uren werken niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat het werk gebonden is aan specifieke uren op een dag. Een tweede baan kan dan een oplossing zijn. Denk aan iemand die als onderwijsassistent werkt én als medewerker van een buitenschoolse opvang.
Afspraken over arbeidstijden, vakantie en meer
Een werknemer behoort zijn werkgevers te informeren over de andere baan. UWV benadrukt dat de werknemer en zijn twee werkgevers goede afspraken moeten maken. Arbeidsjuridisch en fiscaal is onder meer aandacht nodig voor de grenzen van de Arbeidstijdenwet (toolbox), de werkbelasting en het naleven van de Arbowet, sociale verzekeringen, pensioenen en eventueel botsende bepalingen van twee cao’s. Daarnaast zijn afspraken over praktische zaken aan te raden, zoals de opname van vakantie en verlof, werktijden, overwerk, begeleiding, de regels bij ziekte en re-integratie (toolbox) en de werk-privébalans. De HR-afdeling kan de werknemer helpen om uit te rekenen of meer uren werken voldoende loont. UWV wijst hiervoor op de tool ‘WerkUrenBerekenaar’ van Nibud.
Fiscaal gunstige constructies voor combinatiebaan
Op werk.nl wordt ook ingegaan op fiscaal gunstige contractconstructies voor een combinatiebaan. In plaats van twee losse contracten bij twee verschillende organisaties kunnen de werkgevers en de werknemer voor detachering kiezen. Maar bij die uitlening heft de fiscus wel 19% BTW. Bij enkele alternatieve constructies geldt er géén BTW:
- Uitleen van personeel zonder BTW. Onder specifieke voorwaarden geldt een BTW-vrijstelling.
- Kosten voor gezamenlijke rekening (KVGR). Bij deze variant verdelen de twee organisaties volgens een vooraf bepaalde verdeelsteutel de gezamenlijke (personeels)kosten en risico’s.
In een factsheet (pdf) is meer informatie over de constructies te vinden. Het advies aan werkgevers is om de verschillende opties goed uit te zoeken en de fiscus vooraf om goedkeuring te vragen.