Faillissementen stijgen in 2023 met ruim 50%
In Nederland neemt het aantal faillissementen in 2023 naar verwachting met 52% toe en in 2024 met 39%. Dat is de verwachting van kredietverzekeraar Atradius. De forse stijging van het aantal faillissementen komt door verschillende uitdagingen waarmee ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) worden geconfronteerd.
Het aantal faillissementen zal fors stijgen als gevolg van verschillende ontwikkelingen. Denk hierbij aan het stopzetten van de coronasteun, de stijging van de energieprijzen, de hoge rente en de economische terugval als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Door al deze factoren ligt een forse stijging van het aantal faillissementen op de loer en is het van belang voor ondernemingen om de (krediet)risico's goed in de gaten te houden.
Terugbetalen van coronaschulden
Atradius concludeert in haar faillissementsvooruitzichten voor 2023 en 2024 (pdf) dat het aantal faillissementen wereldwijd dit jaar met 34% gaat stijgen en in 2024 met 19%. In Nederland komen ondernemingen vaker in de problemen als gevolg van het moeten terugbetalen van de coronaschulden (artikel). In 2023 ligt een stijging van het aantal faillissementen van 52% in het vooruitzicht. De verwachting voor 2024 is een stijging van 39%. Nederland behoort – naast Hong Kong (+68%), de Verenigde Staten (+51%), Zuid-Korea (+45%) en Italië (+45%) – tot de landen waar in 2023 de sterkste stijging van het aantal faillissementen wordt verwacht.
Tijdelijke opleving door ‘zombiebedrijven’
In 2023 wordt ook een tijdelijke opleving van faillissementen verwacht als gevolg het omvallen van van ‘zombiebedrijven’. Dit zijn ondernemingen die tijdens de coronapandemie door de steun van de rijksoverheid nog konden overleven, maar na het stopzetten van de steun alsnog zullen sneuvelen als gevolg van hun zwakke financiële situatie.