U bent hier

OR & Medezeggenschap
Wat zijn de arboverplichtingen bij alleen thuiswerken?

Wat zijn de arboverplichtingen bij alleen thuiswerken?

Werknemers die alleen werken zijn extra kwetsbaar. Vandaar dat de werkgever verplicht is te zorgen dat ze zo veilig mogelijk hun werk kunnen doen. Maar hoe zit dat bij thuiswerken als de werknemer alleen in de eigen woning is?

Voor werknemers die alleen werken, moeten werkgevers maatregelen nemen om de veiligheid zoveel mogelijk te garanderen. Denk aan het uitrusten van (wijk)verpleegkundigen en behandelaars met een personenalarm en boswachters met een track-en- tracesysteem. Bij thuiswerken is er sprake van een andere situatie dan bij een boswachter die alleen aan het werk is in een natuurgebied. Het natuurgebied is een door de werkgever aangewezen werkplek. In het geval van thuiswerken heeft de werkgever te maken met de bijzondere omstandigheid dat de werkplek van de werknemer zich in de eigen woning bevindt.

Eigen woning als werkplek

De Grondwet zegt dat de woning onschendbaar is, op enkele uitzonderingen na. De werkgever kan een werknemer niet dwingen om in de eigen woning te werken en hij mag zich ook niet zomaar toegang verschaffen tot de woning van de werknemer. Dat maakt het lastig deze werkplek te controleren. De verplichtingen van de werkgever bij thuiswerken of plaatsonafhankelijke arbeid staan in het Arbobesluit (artikel 1.43 tot en met 1.53). Regelgeving over bedrijfshulpverlening (bhv), nooduitgangen, elektrische installatie en dergelijke zijn in die situaties niet van toepassing. Het staat niet letterlijk zo in de wet, maar voor thuiswerken geldt een lichter arboregime.

Werkplek thuis arboproof inrichten

De vraag is of een werkgever aansprakelijk gesteld kan worden als een werknemer tijdens het thuiswerken van de trap valt en zijn been breekt. Hij zou dan aangesproken moeten worden op zijn zorgplicht zoals die in het Burgerlijk Wetboek is omgeschreven. Bijzondere wetgeving (zoals de Arbowet) gaat echter voor algemene wetgeving (het Burgerlijk Wetboek). De werkgever is niet verplicht om meer te doen dan in de arbowet- en regelgeving staat. Natuurlijk kan hij wel meedenken over een dergelijk risico. Hij kan de werknemer vragen of er buren thuis zijn en of daar contact mee is. Ook kunnen collega’s op allerlei manieren regelmatig contact met elkaar hebben en elkaar een beetje in de gaten houden als ze weten dat iemand alleen thuiswerkt. Verder zorgt hij er natuurlijk voor dat de werkplek thuis arboproof is ingericht.