Eenvoudiger systeem voor giften van een vennootschap
In de vennootschapsbelasting geldt een aftrek voor giften tot een grens van 50% van de winst, met een maximum van € 100.000. Het kabinet wil het eenvoudiger maken om vanuit een vennootschap te geven aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI) of aan een steunstichting voor een sociaal belang behartigende stichting (SBBI). Om dat voor elkaar te krijgen, vervalt de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting voor alle lichamen. Daarnaast komt er een regeling zodat het bedrag van de gift niet wordt belast bij de aanmerkelijkbelanghouder.
Lees ook het nieuwsbericht Einde aan giftenaftrek in de VPB, wat zijn de gevolgen?
Op dit moment kan een vennootschap profiteren van een giftenaftrek in de vennootschapsbelasting. Deze aftrek is mogelijk voor een gift aan een ANBI of steunstichting SBBI. Het aftrekbare bedrag bedraagt maximaal 50% van de winst en er geldt een maximum van € 100.000. Sponsoring of reclame valt onder de zakelijke kosten en is daardoor sowieso al aftrekbaar van de winst. Uitgaven in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zijn ook zakelijk en dus aftrekbaar.
Verkapte uitdeling aan aandeelhouder
Giften die zijn gedaan uit aandeelhoudersmotieven (onzakelijke uitgaven) zijn niet aftrekbaar en belast bij de aanmerkelijkbelanghouder. Voor deze uitgaven is de giftenaftrek in het leven geroepen. Daarnaast zijn deze onzakelijke uitgave een verkapte uitdeling aan de aanmerkelijkbelanghouder en daardoor inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) en belast met dividendbelasting. Om dit te voorkomen, is er een goedkeuring opgenomen in het beleidsbesluit, zodat de uitdeling aan de aanmerkelijkbelanghouder niet belast is. Deze goedkeuring geldt uiteraard slechts tot het maximum van de giftenaftrek. Het kabinet wil deze huidige regeling per 1 januari 2024 vereenvoudigen.
Giftenaftrek vervalt
Per 1 januari 2024 wil het kabinet het systeem voor een rechtstreekse gift vanuit een vennootschap eenvoudiger maken. Dit betekent de volgende twee wijzigingen:
- De giftenaftrek in de vennootschapsbelasting vervalt voor alle lichamen; een gift is dus niet langer aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.
- Het bedrag van de gift wordt niet in aanmerking genomen als een tot het inkomen van de aanmerkelijkbelanghouder te rekenen voordeel in box 2 of als opbrengst voor de dividendbelasting, tenzij de bedragen niet rechtstreeks worden gedaan door de vennootschap, maar bijvoorbeeld door de aanmerkelijkbelanghouder zelf of als er sprake is van bevoordelingen of bijdragen in contant geld.
De genoemde wijzigingen hebben geen invloed op de aftrek van zakelijk uitgaven door vennootschappen aan goede doelen (zoals sponsoring en reclame). De vennootschap kan deze kosten blijven aftrekken.
Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.